Türkiye: Facebook ve diğer şirketler “devlet sansürünün aracı olma” tehlikesi taşıyor

Facebook’un sosyal medyaya aşırı sert düzenlemeler getiren yeni yasa gereğince Türkiye’ye temsilci atayacağını duyurması üzerine konu hakkında bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanyacısı Milena Buyum şunları söyledi, “Son haftalarda şirketlerin birer birer, muhalefeti susturacak olan bu aşırı sert yeni yasaya boyun eğdiğini gördük. Facebook’un yanı sıra Google’ın, Youtube’un ve diğerlerinin kararı, bu şirketleri devlet sansürünün bir aracı haline getirme tehlikesi taşıyor. Bu şirketler bize ve Türkiye’deki kullanıcılarına bu durumu engellemek için hangi somut adımları atacaklarını açıklamak zorundalar.”

"Facebook’un yanı sıra Google’ın, Youtube’un ve diğerlerinin kararı, bu şirketleri devlet sansürünün bir aracı haline getirme tehlikesi taşıyor. Bu şirketler bize ve Türkiye’deki kullanıcılarına bu durumu engellemek için hangi somut adımları atacaklarını açıklamak zorundalar.”

Milena Buyum
UAÖ Türkiye Kampanyacısı

Article 19 Avrupa ve Orta Asya Program Direktörü Sarah Clarke ise şunları ifade etti, “Sosyal medya şirketlerine, Türkiye’nin online içeriklere getirdiği sansüre katkı sunmama ve kişisel verileri Türkiye yetkililerine teslim ederek kullanıcılarını keyfi gözaltı ve yargılanma riski altına sokmama çağrısı yapıyoruz. Türkiye’de yer edinen Facebook ve diğer teknoloji şirketleri, hiç kuşkusuz ki yetkililerin baskılarıyla karşı karşıya kalacakları ve bağımsız yargının olmaması göz önünde bulundurulduğunda, ifade özgürlüğü hakkına saygı göstermek için hangi spesifik adımları atacaklarını derhal açıklamalıdır.”

“Türkiye’de yer edinen Facebook ve diğer teknoloji şirketleri, hiç kuşkusuz ki yetkililerin baskılarıyla karşı karşıya kalacakları ve bağımsız yargının olmaması göz önünde bulundurulduğunda, ifade özgürlüğü hakkına saygı göstermek için hangi spesifik adımları atacaklarını derhal açıklamalıdır.”

Sarah Clarke
Article 19 Avrupa ve Orta Asya Program Direktörü

Arka Plan

Günde bir milyondan fazla kez erişilen sosyal medya platformlarına Türkiye’de yasal temsilci bulundurma zorunluluğuna uymadıkları taktirde uygulanacak olan reklam yasağı bugün başlıyor. Yasak, herkesin bu platformlarda reklam vermesini engelleyerek yüksek kâr kaybına neden olacak.

Şirketler, insan haklarına saygı göstermek ve insan hakları ihlallerinde suç ortağı olmamak için etkin adımlar atmakla, insan hakları ihlallerine sebep olduğu veya ihlalleri körüklediği tespit edilen her türlü etkinliği durdurmakla ve sebep oldukları veya sorumluluk taşıdıkları tüm zararlara karşılık onarım sağlamakla yükümlüdür.

Yeni sosyal medya yasası hakkında daha fazla bilgi almak için: Sosyal medya düzenlemesi internet ortamındaki ifade özgürlüğüne yönelik büyük bir tehdit