Biz kimiz?
Uluslararası Af Örgütü̈ (UAÖ), 150'den fazla ülkede, 10 milyondan fazla insandan oluşan ve insan hakları ihlallerinin sona erdirilmesi için çalışan küresel bir harekettir. 1977 yılında çalışmaları nedeniyle Nobel Barış̧ Ödülü'ne layık görülmüştür. UAÖ, İnsan hakları ihlallerini araştırır, belgeler ve bu ihlalleri durdurmak için kampanyalar yürütür. İnsan hakları eğitimi ve savunuculuk faaliyetleri aracılığıyla tüm dünyada herkesin insan haklarından faydalanabilmesini sağlamak için çalışır.
Uluslararası Af Örgütü, uluslararası dayanışma, mağdur bireyler için etkili eylem, tüm dünyayı kapsama, insan haklarının evrenselliği ve bölünmezliği, tarafsızlık ve bağımsızlık, demokrasi ve karşılıklı saygı ilkelerine sahip insan hakları savunucularından oluşan küresel bir topluluktur.
Uluslararası Af Örgütü, herhangi bir devlet, hükûmet, siyasi ideoloji, ekonomik çıkar veya dinden bağımsızdır. Bu bağımsızlığı korumak için insan hakları ihlallerine dair araştırma ve kampanya faaliyetleri için devletlerden veya siyasi partilerden para kabul etmez, asli gelir kaynağı dünya çapındaki üye aidatları ve bireysel bağışlardır.
UAÖ, insan hakları konusundaki uluslararası tartışmalarda yer alır, hükümetlerle görüşür; BM, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği gibi hükümetlerarası örgütlere görüş bildirir.
Uluslararası Af Örgütü'nün uluslararası tüzüğüne ulaşmak için (Türkçe) tıklayın.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi tüzüğüne ulaşmak için tıklayın.
Uluslararası Af Örgütü’nün vizyonu ve misyonu nedir?
Uluslararası Af Örgütü’nün vizyonu, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve diğer uluslararası insan hakları belgelerinde güvence altına alınan tüm insan haklarından, herkesin yararlandığı bir dünya var etmektir.
Bu vizyona ulaşma yolunda Uluslararası Af Örgütü’nün misyonu, insan hakları ihlallerini önlemeye ve sonlandırmaya yönelik araştırmalar ve kampanyalar yapmaktır.
Uluslararası Af Örgütü’nün ne zaman kurulmuştur?
Britanyalı avukat Peter Benenson, iki Portekizli öğrencinin yalnızca özgürlüğe kadeh kaldırdıkları için hapis cezasına mahkum edildiğini öğrendiği zaman harekete geçme kararı almasının ardından, 28 Mayıs 1961’de The Observer gazetesine İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 18. ve 19. Maddelerini hatırlattığı, The Forgotten Prisoners (Unutulmuş Mahpuslar) başlıklı bir makale yazdı. Bu yazının ardından başlayan kampanya süreci yıllar içinde dünyanın en geniş çaplı insan hakları örgütünü ortaya çıkardı. Detaylı bilgi için (İngilizce) tıklayın.
Kampanyalarımıza ilk başladığımız tarih olan 1961 yılından bugüne dek, hiç durmadan dünya çapındaki insan hakları ihlallerini engellemek için çalışıyoruz.
Uluslararası Af Örgütü’nün dünya genelinde kaç ofisi bulunmaktadır?
Uluslararası Af Örgütü'nün merkez ofisi Birleşik Krallık'tadır. Merkez ofisin yanı sıra 68 ülkede 70 ulusal şube bulunmaktadır. Bu şubelerin merkez ofislerinin yanı sıra toplam 49 şehirde daha ofisleri bulunur.
Şubelerin bulunduğu ülkeler şunlardır: Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avusturalya, Avusturya, Belçika, Benin, Birleşik Krallık, Brezilya, Burkina Faso, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Endonezya, Faroe Adaları, Fas, Fildişi Sahili, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Gana, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Kenya, Kolombiya, Lüksemburg, Macaristan, Malezya, Mali, Meksika, Moğolistan, Moldova, Nepal, Nijerya, Norveç, Paraguay, Peru, Polonya, Portekiz, Porto Riko, Senegal, Sierra Leone, Slovakya, Slovenya, Şili, Tayland, Tayvan, Togo, Tunus, Türkiye, Ukrayna, Uruguay, Venezuela, Yeni Zelanda, Yunanistan, Zimbabve.