Zorla kaybetmeleri ortaya çıkardığı için kaçırıldı
Kızlarının ‘istekli ama berbat bir aşçı’ olarak tarif ettiği İdris Khattak, Pakistan’da zorla kaybetmeler üzerine çalışan bir uzman. Uzun yıllar Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü bünyesinde bu suçları belgeledi; ancak Kasım 2019’da o da zorla kaybedildi. Kızı Talya’nın babasının serbest bırakılması çağrısıyla durumu kamuoyuna açıklamasının ardından yetkililer, İdris’in gözaltında tutulduğunu kabul etti. Ancak aradan bir yılı aşkın süre geçmesine rağmen İdris’in nerede tutulduğu hala bilinmiyor. Bu süreçte İdris’in sivil bir mahkemede yargılanma talebi reddedildi ve casuslukla ilişkili suçlamalarla askeri bir mahkemede yargılanacağı açıklandı. Askeri mahkemelerde adil bir yargılama yapılmayacağından endişe ediliyor. İdris suçlu bulunduğu takdirde ölüm cezasına bile mahkum edilebilir.
Pakistan yetkililerine İdris’in serbest bırakılması için çağrı yap!
Kızlarının ‘istekli ama berbat bir aşçı’ olarak tarif ettiği İdris Khattak çok yönlü biri. Rusça bilen ve bol bol kitap okuyan aktivist, yetiştirdiği tavuklarla konuşmayı çok seviyor.
İdris Khattak aynı zamanda Pakistan’da zorla kaybetmeler üzerine çalışan bir uzman. Uzun yıllar Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü bünyesinde uluslararası hukuka karşı işlenen bu suçu belgeledi. Ancak zalimane bir uygulamayla o da zorla kaybedildi.
13 Kasım 2019’da başkent İslamabad’dan evine doğru giderken arabasının yolu kesildi ve o günden beri kendisinden haber alınamıyor. Pakistan’da yetkililer, İdris gibi insan hakları savunucularını ve diğer muhalifleri susturmak için zorla kaybetmelere başvuruyor.
İdris’in 20 yaşındaki kızı Talya, aksi yöndeki uyarılara rağmen Uluslararası Af Örgütü’nün de desteğiyle babasının geri dönmesi için mücadele ediyor. Talya’nın cesareti daha önce sonuç verdi. Haziran ayında yetkililer, İdris’i gözaltında tuttuklarını ve Devlet Sırları Yasası kapsamında suçladıklarını kabul etti. Ancak nerede tutulduğu halen açıklanmıyor.
Öte yandan, 28 Ocak 2021'de Peşaver Yüksek Mahkemesi, İdris’in sivil bir mahkemede yargılanması talebini reddederek davanın askeri bir mahkemede görüleceğini açıkladı. Yakın zamanda, İdris’e yöneltilen casusluk suçlamalarının, kaçırılmasından 10 yıldan daha uzun bir süre önce Haziran 2009’da bir diplomat ile yaptığı toplantıyla bağlantılı olduğu öğrenildi. İdris, suçlu bulunduğu takdirde 14 yıl hapis cezasına, hatta ölüm cezasına bile mahkum edilebilir.
Talya hepimize sesleniyor:
“Babamın resimlerine bakıyorum ve yalnızca içeri gidip bize kavuşacağı günü düşlüyorum. Biz yanıt almayı hak ediyoruz, babam ise hukuk tarafından korunmayı hak ediyor.”
Talya Khattakİdris Khattak'ın kızı
İdris’in ailesine yalnız olmadıklarını göster
İdris’in kızları Talya ve Şumeyse’ye destek mesajlarını ilet. Tavsiye ettiğin kitapların fotoğraflarını veya bahçeyle uğraşırken çektiğin fotoğrafları Twitter’da @TaliaKhattak ve @shumaisa77 hesaplarına ilet veya şu adrese gönder:
Uluslararası Af Örgütü Güney Asya Bölgesel Ofisi
23/2 Horton Place
Colombo 07
Sri Lanka
Haklar İçin Yaz
- Kadın haklarını desteklediği için 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı
- İnsan haklarını savunduğu için hapis cezasına çarptırıldı
- Barışçıl bir protestoda plastik mermiyle gözünü kaybetti
- TikTok fenomeni cumhurbaşkanını eleştirdiği için hapsedildi
- Trans kimliklerinin tanınması için mücadele ediyorlar
- Tiananmen baskınında öldürülenleri andığı için cezaevinde
- Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşı çıktığı için hapsedildi
- Protestoya katıldığı için işkence gördü ve haksız yere tutuklandı