Zorla kaybetmeleri ortaya çıkardığı için kaçırıldı

İMZACI OLUN

Pakistan Başbakanı İmran Han

Sayın Başbakan,

Size, Pakistan’da zorla kaybetmeler üzerine çalışan bir uzman olan ancak kendisi de zorla kaybedilen İdris Khattak’ı serbest bırakmanız için çağrı yapıyorum.

İdris’in uluslararası hukukta tanımlanmış bir suç işlediğine dair güvenilir ve kabul edilebilir kanıtlar varsa, o zaman onu sivil bir adli mahkemede, ölüm cezasına başvurmaksızın hızlı ve adil bir şekilde yargılayın. Yoksa, İdris’i derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakın.

Kızları, İdris’i, kaçırıldığı Kasım 2019’dan bu yana görmedi. Babalarının nerede tutulduğunu veya ilaçlarını alıp alamadığını bilmiyorlar. Yalnızca babalarının sağ salim eve geri dönmesini istiyorlar.

Daha önce zorla kaybetmelerin Pakistan hukukunda suç sayılacağına dair söz vermiştiniz. Şimdi sözünüzü tutmanız için önünüzde bir fırsat var.

Saygılarımla,

Kızlarının ‘istekli ama berbat bir aşçı’ olarak tarif ettiği İdris Khattak, Pakistan’da zorla kaybetmeler üzerine çalışan bir uzman. Uzun yıllar Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü bünyesinde bu suçları belgeledi; ancak Kasım 2019’da o da zorla kaybedildi. Kızı Talya’nın babasının serbest bırakılması çağrısıyla durumu kamuoyuna açıklamasının ardından yetkililer, İdris’in gözaltında tutulduğunu kabul etti. Ancak aradan bir yılı aşkın süre geçmesine rağmen İdris’in nerede tutulduğu hala bilinmiyor. Bu süreçte İdris’in sivil bir mahkemede yargılanma talebi reddedildi ve casuslukla ilişkili suçlamalarla askeri bir mahkemede yargılanacağı açıklandı. Askeri mahkemelerde adil bir yargılama yapılmayacağından endişe ediliyor. İdris suçlu bulunduğu takdirde ölüm cezasına bile mahkum edilebilir.

Pakistan yetkililerine İdris’in serbest bırakılması için çağrı yap!

Kızlarının ‘istekli ama berbat bir aşçı’ olarak tarif ettiği İdris Khattak çok yönlü biri. Rusça bilen ve bol bol kitap okuyan aktivist, yetiştirdiği tavuklarla konuşmayı çok seviyor.

İdris Khattak aynı zamanda Pakistan’da zorla kaybetmeler üzerine çalışan bir uzman. Uzun yıllar Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü bünyesinde uluslararası hukuka karşı işlenen bu suçu belgeledi. Ancak zalimane bir uygulamayla o da zorla kaybedildi.

13 Kasım 2019’da başkent İslamabad’dan evine doğru giderken arabasının yolu kesildi ve o günden beri kendisinden haber alınamıyor. Pakistan’da yetkililer, İdris gibi insan hakları savunucularını ve diğer muhalifleri susturmak için zorla kaybetmelere başvuruyor.

İdris’in 20 yaşındaki kızı Talya, aksi yöndeki uyarılara rağmen Uluslararası Af Örgütü’nün de desteğiyle babasının geri dönmesi için mücadele ediyor. Talya’nın cesareti daha önce sonuç verdi. Haziran ayında yetkililer, İdris’i gözaltında tuttuklarını ve Devlet Sırları Yasası kapsamında suçladıklarını kabul etti. Ancak nerede tutulduğu halen açıklanmıyor.

Öte yandan, 28 Ocak 2021'de Peşaver Yüksek Mahkemesi, İdris’in sivil bir mahkemede yargılanması talebini reddederek davanın askeri bir mahkemede görüleceğini açıkladı. Yakın zamanda, İdris’e yöneltilen casusluk suçlamalarının, kaçırılmasından 10 yıldan daha uzun bir süre önce Haziran 2009’da bir diplomat ile yaptığı toplantıyla bağlantılı olduğu öğrenildi. İdris, suçlu bulunduğu takdirde 14 yıl hapis cezasına, hatta ölüm cezasına bile mahkum edilebilir.

Talya hepimize sesleniyor:

“Babamın resimlerine bakıyorum ve yalnızca içeri gidip bize kavuşacağı günü düşlüyorum. Biz yanıt almayı hak ediyoruz, babam ise hukuk tarafından korunmayı hak ediyor.”

Talya Khattak
İdris Khattak'ın kızı

İdris’in ailesine yalnız olmadıklarını göster

İdris’in kızları Talya ve Şumeyse’ye destek mesajlarını ilet. Tavsiye ettiğin kitapların fotoğraflarını veya bahçeyle uğraşırken çektiğin fotoğrafları Twitter’da @TaliaKhattak ve @shumaisa77 hesaplarına ilet veya şu adrese gönder:

Uluslararası Af Örgütü Güney Asya Bölgesel Ofisi
23/2 Horton Place