Zaman Gazetesi Davası

Arka Plan Bilgisi

Aralarında hukukçu Orhan Kemal Cengiz, gazeteciler Şahin Alpay, Mümtazer Türköne ve Ali Bulaç’ın da yer aldığı 31 sanığın “Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme", "Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya ve Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme" ve "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” suçlarından yargılandıkları dava İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Sanıkların büyük çoğunluğunun eski (kayyuma devredildikten sonra kapatılan) Zaman gazetesi çalışanları ve köşe yazarlarından oluştuğu davaya ait iddianamede gazete, “FETÖ-PDY”nin medya yapılanması" olarak adlandırılmış ve sanıkların amacının da bu doğrultuda, medyayı etkin bir şekilde kullanarak “FETÖ/PDY tabanı ile haberleşmeyi sağlamak, tabanını motive etmek ve çeşitli propaganda teknikleriyle kamuoyunu yanlış yönlendirebilmek" olduğu iddia edilmişti.

Soruşturma kapsamında, aralarında gazeteciler Şahin Alpay, Ali Bulaç ve Mümtazer Türköne'nin de olduğu 21 şüpheli, çoğunluğu Temmuz ve Ağustos 2016 tarihinde olmak üzere tutuklandı.

İddianame ise bu tarihlerden yaklaşık olarak bir sene sonra hazırlandı ve kabul edildi. Sanıklar ilk kez 18-19 Elül 2017 tarihlerinde Mahkeme karşısına çıktılar.

+++++++++++

Background Information

31 defendants including lawyer Orhan Kemal Cengiz, journalists Şahin Alpay, Mümtazer Türköne and Ali Bulaç were put on trial before the Istanbul 13th Assize Court, being charged with “attempting to overthrow the constitutional order through violence and force”, “attempting to overthrow the Grand National Assembly of the Republic of  Turkey or to deter it from carrying out its duties”, “ attempting to overthrow the Government of the Republic of Turkey or to deter it from carrying out its duties” and “being a member of an armed terrorist organization“.

In the indictment, in which most of the defendants were Zaman Newspaper employees and columnists, (which was closed after a trustee was appointed) the newspaper is defined as “the media organization of FETÖ/PDY“ (Gülenist Terrorist Organization/Parallel Organization to Government) and it is alleged that defendants‘ corresponding purposes are “providing communication and motivate grassroots, manipulating public with various propaganda tactics“ by using media actively.

Within the scope of the indictment, 21 suspects, including journalists Şahin Alpay, Ali Bulaç and Mümtazer Türköne, were detained, most of them in July and August 2016.

Indictment was filed and accepted after approximately one year from these dates. The defendants were first appeared before the court on 18-19 September 2017.