Yunanistan: Yangın çıkan kamplarda savunmasız durumdaki mültecilerin anakaraya tahliyesi acilen devam etmeli
Yunanistan’ın Sisam adasındaki Vathi Mülteci Kampı’nda çıkan üç yangında birçok çadır ve konteyner zarar gördü, 200 civarında kişi evsiz kaldı. 26 Nisan Pazar günü çıkan iki yangınla 27 Nisan Pazartesi günü çıkan yangın, yalnızca 648 kişilik kapasitesi olmasına rağmen 7000 civarında kişiyi barındıran kampın büyük bir kısmını yok etti. Yunanistan yetkilileri, Pazar günü gerçekleşen yangınların kampta kalan kişiler arasındaki çatışmalardan kaynaklandığına işaret etti.
Bir hafta önce de Sakız adasında çıkan yangında aşırı kalabalık Vial kampı büyük zarar görmüştü. Uluslararası Af Örgütü Avrupa Direktör Yardımcısı Massimo Moratti konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bu yangınlar Yunanistan’ın mülteci kamplarındaki durumun ne kadar umutsuz olduğunu acil bir biçimde hatırlatıyor. Kamplarda kalanlar COVID-19 salgınının kamplara ulaşması korkusuyla yaşıyor ki böyle bir durum aşırı kalabalık koşullarda yıkım yaratabilir. Bunun üzerine bir de bir hafta içinde çıkan dört yangın nedeniyle barınma imkanları daha da belirsiz hale geldi. Kamplar güvenli yerler değil.”
“Yunanistan yetkililerinin kamplardaki kişileri tahliye etmesi ve bu kişilere anakarada güvenli barınma imkanı sağlaması her zamankinden daha acil. Yunanistan hükümeti, savunmasız durumdaki mültecileri anakaraya taşıyarak, bu konuda verdiği sözleri acilen yerine getirmelidir. Uluslararası Göç Örgütü, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Yunanistan hükümeti tarafından yakın zamanda sunulan ve kamplarda yaşayan savunmasız durumdaki 2 binin üzerinde kişinin anakara Yunanistan’daki otellere ve boş dairelere taşınmasını öngören tahliye planlarının şimdiden birtakım engellere takıldığı görülüyor. Mora kampında yaşayan savunmasız durumdaki 1.500 kişinin geçen hafta anakaraya taşınması planlanıyordu ancak bu plan belirsiz bir tarihe ertelendi. Erteleme kararının, kamplarda yaşayanların bir kısmının götürüleceği şehirde yetkililerin de dahil olduğu protestolar düzenlenmesinin ardından yerel toplulukların kaygılarını hafifletmek ve nakilleri daha kontrollü ve güvenli bir biçimde gerçekleştirebilmek için alındığı bildirildi. Ancak kamplarda yaşayan kişilerin daha fazla beklemesi mümkün değil” diyen Moratti, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Benzer şekilde, Avrupa devletleri, Yunanistan’daki kamplarda yaşayan sığınmacılara destek olmak için daha fazlasını yapabilir ve yapmalıdır. Bu devletler, sığınmacıların Avrupa’da yeniden yerleştirilmesine yönelik çabalarını artırmalıdır. İşbirliği yaparak olası bir virüs salgınının önüne geçebilir ve insanları güvenli yerlere taşıyabilirler.”
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’