Yemen: BM’nin sert raporu, silah ambargosu ve daha kapsamlı bir soruşturma gerekliliğinin altını çiziyor
Yemen’deki insan hakları ihlallerini izlemek ve raporlamak üzere oluşturulan Birleşmiş Milletler Uzmanlar Heyeti bugün yayımladığı sert raporda, çatışmanın tüm taraflarının savaş suçları işlemiş olabileceğini belirtti. Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf konuya ilişkin bir açıklamada bulundu:
“BM Uzmanlar Heyeti ilk raporunda son üç yıldır bildiğimiz bir şeyi, yani Yemen’deki çatışmanın tüm taraflarının, sivillerin hayatını tamamıyla hiçe sayan bir biçimde hareket ettiğini doğruluyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon ve müttefik güçler ile Husi ve Yemen hükümetine bağlı güçler defalarca kez hukuka aykırı saldırılar gerçekleştirdi, insani yardıma erişimi sınırlandırdı, keyfi gözaltı, zorla kaybetme ve çocukları silah altına alma uygulamaları ile diğer ağır ihlalleri yaygın bir şekilde gerçekleştirdi. Tüm bunlar, Yemenli sivillere akıl almaz acılar yaşattı ve yaşatmaya devam ediyor” dedi.
“Uluslararası toplumun soruşturma yürütmesi ve kararlı bir biçimde harekete geçmesi her zamankinden önemli. ABD, İngiltere ve diğer devletler, daha fazla ihlal işlenmesini önlemek ve felaket boyutlara varan insani krizin üstesinden gelmek için ellerinden gelen her şeyi yapmalıdır. İlk adım olarak, Yemen’e silah girişini derhal durdurmalı ve Koalisyonun insani yardım ile temel ihtiyaç maddelerinin ithalatına getirdiği sınırlandırmalara son vermelidirler” diyen Maalouf, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Silahlı çatışmalar hala sürüyor. Uzmanlar Heyeti’nin yetkisi, İnsan Hakları Konseyi’nin gelecek ay gerçekleştireceği 39. Birleşim öncesinde yenilenmelidir. Uzmanlar Heyetinin yeni ihlalleri ve istismarları şimdiye dek olduğu gibi kapsamlı ve dikkatli bir biçimde araştırabilmesi ve sorumluları tespit edebilmesi şart.”
Arka Plan
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Eylül 2017’de kabul ettiği 36/31 No’lu kararla, insan hakları hukuku ile Yemen hakkında bilgi sahibi uluslararası ve bölgesel uzmanlardan oluşan Uzmanlar Heyeti’ni kurdu. Heyetin bir yıl olarak belirlenen görev süresinin gerektiği takdirde uzatılması ön görülmüştü. Aralık 2017’de bağımsız üç uzman seçildi ve Uzmanlar Heyeti Şubat 2018’de göreve başladı.
Uzmanlar Heyeti, Yemen’deki çatışmaların tüm taraflarının Eylül 2014 ile Haziran 2018 arasında işlediği ihlalleri ve istismarları araştırmak ve mümkün olduğu durumlarda sorumluları tespit emek üzere yetkili kılındı. Heyet, Mart ile Mayıs 2018 arasında Hudeyde, Sada, Sana ve Aden şehirlerine giderek altı araştırma görevi yürüttü. Uzmanlar Heyeti ayrıca belirli ihlaller veya istismarlar ile onları gerçekleştirdiği iddia edilen sorumlular arasındaki bağlantılara dair BM Yüksek Komiserliği ile gizli bilgi paylaşımında bulunduğunu bildirdi.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’