Yargıtay, Engin Çeber Davasında Tarihi İşkence Kararını Onayladı
11 Kasım’da Yargıtay, 2008’de Engin Çeber’in gözaltında ölümü ile ilgili 11 kamu görevlisinin mahkumiyet kararını onayladı. Bir cezaevi müdürü ve iki infaz koruma memuru işkence sonucu Engin Çeber’in ölümüne sebebiyet vermekten müebbet hapis cezası aldı. İşkence suçuna cezasızlığın kaide olduğu Türkiye’de ilk kez böyle bir karar veriliyor.
Yargıtay tarafından oldukça sıra dışı sebeplerle onaylanmayan bir önceki kararın ardından yerel mahkemede yeniden görülen dava Ekim 2012’de sonuçlanmıştı.
Üç müebbet hapis cezasına ek olarak, dokuz kamu görevlisi de beş ay ile 12.5 yıl arasında değişen hapis cezaları aldı. Yargıtay bir tanesi hariç bütün mahkumiyetleri onayladı ve hüküm giyen iki kişi için daha ağır cezalar talep etti.
Uluslararası Af Örgütü 2008’deki ölümünden bu yana Engin Çeber için adalet sağlanması adına kampanya düzenliyor. Bu karar, Türkiye’deki adli sistemin, devlet yetkililerinin yararlandığı işkence konusundaki cezasızlıkla mücadele konusunda etkili olabileceğini gösterdi.
Uluslararası Af Örgütü’ne konuşan Engin Çeber’in kız kardeşi Şerife Çeber, “Bu kararın çok önemli olduğunu düşünüyoruz ve memnuniyetle karşılıyoruz fakat bu karara sevinemiyoruz, günün sonunda kardeşim işkence sonucu 29 yaşında öldürüldü ve hiçbir şey onu geri getirmeyecek. Fakat eğer Yargıtay kararı bozsaydı nasıl hissederdik düşünemiyorum bile. Bu sonuca ulaşmamız için Uluslararası Af Örgütü’nde kampanya düzenleyen herkese de minnettarız” dedi.
Uluslararası Af Örgütü yine de işkence ve diğer kötü muamele kovuşturmalarının sorumluların cezalandırılmasıyla sonuçlanmasının Türkiye’de çok nadiren görüldüğüne dikkat çekiyor. Türkiye yetkililerinin Gezi Parkı eylemleri sırasında en az üç kişinin ölümü ve birçoklarının yaralanmasına yol açan polisin hak ihlali niteliğindeki güç kullanımının sorumlularının da adalet önüne çıkarılacağını güvence altına alması gerekiyor. İlk göstergeler, tipik gecikmeler, kanıtların kaybedilmesi ve polis tarafından gerçekleştirilen karartmalar adaletin yerini bulması için umut verici değil.
Gezi Parkı eylemleri ile ilgili kusurlu soruşturmalarla ilgili hak ihlalleri Türkiye yetkililerinin, gerçekten etkili ve bağımsız bir polis şikayet mekanizması geliştirmesi konusundaki ihtiyacın altını çiziyor.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’