Uluslararası Af Örgütü Hindistan Şubesi'ne yönelik dava kapatıldı

Karar, siyasi gerekçelerle ileri sürülen şikayete karşı Uluslararası Af Örgütü'nün duruşunun ne denli haklı olduğunu kanıtlıyor.

Hindistan’da yerel mahkeme, Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Hindistan Şubesi’ne yönelik “halkı isyana teşvik” davasının kapatılmasına karar verdi. Konuya ilişkin bir açıklama yayımlayan UAÖ, bu kararla, ifade özgürlüğünü bastırmayı amaçlayan utanç verici girişime son verildiğini söyledi. Bangalore’deki yerel mahkeme 8 Ocak’ta verdiği kararla, UAÖ Hindistan Şubesi’ne yönelik 15 Ağustos 2016’da açılan davanın kapatılmasına karar verdi. Dava, Hindu milliyetçisi bir öğrenci örgütü olan Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad’ın (ABVP) bir temsilcisinin şikayeti üzerine açılmıştı.

UAÖ Hindistan Şubesi Direktörü Aakar Patel konu hakkında yaptığı açıklamada, “Yüksek Mahkeme’nin halkı isyana teşvikle ilgili önceki kararları göz önünde bulundurulduğunda, bu davanın hiç açılmaması gerekirdi. Kamu parası ve kaynaklarının boşa harcanmasına neden olan dava, dikkatleri de gerçek meselelerden uzaklaştırdı” dedi. Patel sözlerini şöyle sürdürdü:

“Karar, UAÖ Hindistan Şubesi’nin kendisine yönelik siyasi gerekçeli şikayete yanıt olarak ifade ettiği her şeyin ne denli haklı olduğunu kanıtlıyor.”

Şikayet, UAÖ Hindistan Şubesi’nin Cemmu ve Keşmir’deki insan hakları ihlalleri için adalet talep ettiği kampanya çerçevesinde düzenlenen bir etkinlikle bağlantılıydı. Davanın Ön Bilgi Raporu’nda ‘halkı isyana teşvik,’ ‘hukuka aykırı toplanma,’ ‘isyan’ ve ‘nefreti körükleme’ suçları da dahil olmak üzere çok sayıda suça yer verilmişti.

Yerel mahkeme, söz konusu suçların işlendiğine dair hiçbir kanıt bulunmadığını belirtti ve Bangalore şehir polisi tarafından Temmuz 2017’de davanın kapatılması yönünde sunulan raporu kabul ettiğini açıkladı. “Yalnızca insan hakları ihlalleriyle ilgili adalet talep ettiğimiz için ‘millet karşıtı’ olarak damgalandık ve suçlu gösterildik” diyen Aakar Patel, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bizim misyonumuz, Hindistan’daki herkes için adalet, eşitlik ve özgürlük gibi anayasal değerleri savunmak için mücadele etmek. Bizi susturmak isteyenler nedeniyle yılmayacağız.”

“Halen insan hakları savunucularını taciz etmek ve onlara eziyet etmek için kullanılan ve çağ dışı bir düzenleme olan ‘halkı isyana teşvik’ yasasının yürürlükten kaldırılmasına dair talebimizi de sürdüreceğiz.”