Uluslararası Af Örgütü yeni podcast serisi ile dünyayı sarsan araştırmalarının arka planını anlatıyor
Uluslararası Af Örgütü, “Witness from Amnesty International” (Uluslararası Af Örgütü’nden Tanıklıklar) başlıklı yeni bir podcast serisi başlatıyor. İngilizce olarak yayınlanacak seride dinleyiciler, Uluslararası Af Örgütü’nün dünyanın en tehlikeli ve istikrarsız bölgelerinde soruşturmalar yürüten araştırmacıları ve kriz müdahale ekipleri ile buluşacak.
Araştırma ve kriz müdahale ekiplerinin karmaşık, riskli ve ayrıntılarla dolu çalışmaları çoğunlukla dünyayı sarsan insan hakları ihlallerinin ortaya çıkarılmasını sağlıyor. Peki hakikatin gizli kalmasını tercih eden güçlülerin varlığında, onu ortaya çıkarmaya çalışmanın bedeli nedir?
Her hafta beş bölümün yayınlanacağı serinin ilk iki bölümü 8 Eylül Salı günü başlıyor.
"Araştırmacılarımız, insan hakları alanında güç sahiplerinden hesap sorabilmek için gerekli saha araştırmalarının dikkat gerektiren ve çoğunlukla korkutucu boyutlara varan hakikatini birinci ağızdan anlatacak."
Rajat KhoslaUluslararası Af Örgütü Kıdemli Araştırma, Savunuculuk ve Politika Direktörü
Rajat Khosla, podcast deneyimine dair görüşlerini şu sözlerle tamamladı:
“Tanıklıklar serisi, tam anlamıyla, her yerde ve herkes için insan haklarını soruşturmaya ve savunmaya neden ve nasıl devam ettiğimizi gösteriyor. Tarihin en zor zamanlarından geçtiğimiz bu dönemde, Uluslararası Af Örgütü’nün adalet ve eşitlik mücadelesi her zamankinden daha önemli. Dünyanın dört bir yanındaki destekçilerimizin ve dinleyicilerin seriyi dinlemesini ve harekete geçmek zorunda hissetmelerini umuyoruz.”
Podcast serisinin yapımcılığını, BBC Radio 4 ve BBC World Service radyolarında düzenli yayın yapan (Life on Lockdown, Moving Pictures, Coffin Club) ödüllü belgeselci Cathy FitzGerald üstleniyor. Programların sunuculuğunu ise yeni teknolojiler ve sınır teknolojilerinin insan haklarına etkisi üzerine araştırmalar, kampanyalar ve savunuculuk faaliyetleri yürüten Uluslararası Af Örgütü Teknoloji Birimi Direktörü Tanya O’Carroll yapıyor.
"Takımla tanıştığım için çok mutluyum, alçakgönüllülükleri ve sevecenlikleri beni çok etkilerdi" diyen Carhy Fitzgerald, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“İnsan hakları araştırmacıları, kurmaca bir dedektif kadar heyecanlı, cesur ve yaratıcı olmalı; ancak araştırmacıların başlarını beladan kurtaracak dublörlere veya yazarlara sahip olmak gibi bir lüksü yok. Podcast serisi, bu takımların araştırmalarını adım adım, her zorlukta ve tehlikeli dönemeçte takip etmek için benzersiz bir fırsat sunuyor.”
Carhy FitzgeraldBelgeselci ve Yapımcı
Bölümlerde sizi neler bekliyor?
‘Parti’ başlıklı birinci bölüm, Suriye’deki çatışmalar sırasında ‘kaybolan’ on binlerce kişinin akıbetini soruşturuyor. Uluslararası Af Örgütü Araştırmacısı Nicolette Waldman, Suriyelilerde dehşet uyandıran Saydnaya askeri cezaevinde neler olup bittiğini ortaya çıkarmak üzere bir yolculuğa çıkıyor.
İkinci bölüm, Avustralya’nın insanları gözaltında tutmak gibi karanlık ve gizli bir amaçla kullanmaya başladığı tarihe kadar ‘Pleasant Adası’ olarak bilinen Nauru Cumhuriyeti’ne giden araştırmacıları izliyor. Bu bölümde, Uluslararası Af Örgütü Araştırmacıları Anna Shea ve Anya Neistat, Avustralya ve Nauru yetkililerinin olup bitenleri gizlemek için ellerinden geleni yapmasına rağmen mültecilerin hangi koşullarda gözaltında tutulduğunu gözler önüne serme deneyimini paylaşıyorlar.
Devam eden bölümlerde Myanmar, Suriye, Nijerya’dan araştırmacıların deneyim ve izlenimleri yer alacak.
Witness, Eylül ayından itibaren Apple Podcasts, Spotify ve Google Podcasts dahil tüm podcast uygulamalarında erişime açık olacak. Podcast serisi hakkında daha fazla bilgi almak için amnesty.org/witness sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Basın Açıklamaları
- İsrail/İşgal Altındaki Filistin Toprağı: Netanyahu, Gallant ve El Masri kendilerine isnat edilen savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlardan ötürü UCM’de adalet önüne çıkarılmalı
- Ukrayna: Rusya’nın savaş suçu kapsamına giren saldırılarında çocuklar öldürülmeye ve yaralanmaya devam ediyor
- ABD, İsrail’in insani yardımları engellemesine karşılık ABD yasalarını uygulamıyor
- Türkiye: “Etki ajanı” olarak bilinen yasa teklifinin geri çekilmesi sivil toplum için önemli bir kazanım
- Küresel: FIFA 2034 Dünya Kupası adaylık sürecini durdurmalı ve 2030 için güvenilir bir insan hakları stratejisi talep etmeli
- COP29: Liderler adil iklim finansmanı sağlamayı ve fosil yakıtlardan tamamen uzaklaşmayı taahhüt etmeli
- Uluslararası Af Örgütü ABD Başkanlığına seçilen Trump’ın ikinci döneminde de insan haklarını savunacak
- Türkiye: ‘Etki ajanı’ yasası olarak bilinen yasa teklifi sivil topluma yönelik bir saldırıdır ve reddedilmelidir