Uluslararası Af Örgütü ve MLSA “Basın Özgürlüğü Günü: Savaşın Gölgesinde Gazetecilik” panelinde gazetecilerle buluştu
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) ve Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) tarafından 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle düzenlenen panelde medyaya yönelik baskılar ile savaş ortamında gazetecilik konuşuldu.
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nün resmi tatile denk gelmesi nedeniyle 9 Mayıs günü Postane İstanbul’da gerçekleştirilen “Savaşın Gölgesinde Gazetecilik ve Basın Özgürlüğü” panelinde sivil toplum ve medya çalışanları bir araya geldi.
Gazeteciler Can Ertuna, Nimet Kıraç, Nevin Sungur ve Ümit Bektaş’ın konuşmacı olarak yer aldığı panelin açılış konuşmasını MLSA Eş Direktörü Barış Altıntaş yaptı. “Bugün savaş gazeteciliği konuşmayacağız, savaşın gölgesindeki gazeteciliği konuşacağız” diyerek sözlerine başlayan Altıntaş şöyle devam etti: “Rusya ve Ukrayna’daki savaşın 75. günündeyiz. Bu süreçte ifade özgürlüğüne yönelik çok sert yasalar çıktı. Ukraynalı ve Rus gazeteciler baskıcı ortamdan çıkarak çoğunlukla Türkiye’ye geldiler. 35’e yakın gazeteciye, vize konusu da dahil olmak üzere birçok gazeteci ve sivil toplum kuruluşu destekte bulundu. Kendi gazetecisini hapse atan bir ülke bu insanlar için kısmen güvenilir bir liman haline geldi.”
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Medya Koordinatörü Fatma Yörür’ün moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, “Saldırgan bir devletin medya kuruluşlarını kapatmak propagandaya karşı savaş mı yoksa basına sansür mü?”, “Batılı yayın kuruluşları, savaş haberlerinde gerçekten ülkelerinin dış politikası hakkında objektif kalmıyor mu?”, “Genelde savaş gazeteciliği yapmayanların “orada bulunması” ne anlama geliyor?”, “Savaş bölgesinde kurumsal ve freelance olmak”, “Bölgede bulunmayan editörlerin kullandığı doğrulama mekanizmaları savaş haberciliğinde ne kadar etkin?”, “Sosyal medya platformlarının politikaları gazetecilik için ne ifade ediyor?” başlıkları konuşuldu.
Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne değinen Uluslararası Af Örgütü Türkiye İletişim Direktörü Tarık Beyhan, basın ve ifade özgürlüğünün sağlanması için mücadelenin şart olduğunu vurguladı.
Gazeteci ve sivil toplum çalışanlarının katıldığı panelden sonra 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü resepsiyonu düzenlendi.
Panelin tamamını YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz: “Basın Özgürlüğü Günü: Savaşın Gölgesinde Gazetecilik”
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’