Uluslararası Af Örgütü Savcı Kiraz'ın Rehin Alınması ve Öldürülmesini Kınamaktadır

Uluslararası Af Örgütü, Salı günü silahlı sol örgüt DHKP-C (Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi) tarafından gerçekleştirilen ve savcı Mehmet Selim Kiraz'ın ölümüyle sonuçlanan rehin alma olayını kınamaktadır. İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde savcının ofisinde gerçekleşen rehin alma olayı akşam 21.00 sularında son buldu. Rehin alan iki kişi ve savcı, polis ile gerçekleşen çatışma sonrasında öldü.

Sosyal medya üzerinden yayılan bir videoda, rehin alanlardan maskeli bir kişi savcının başına silah doğrultmuş bir şekilde görülüyordu. Uluslararası Af Örgütü uluslararası hukukun en temel ilkelerini ihlal eden rehin alma eylemini kınamaktadır. Yetkililerden olayla ilgili kapsamlı ve bağımsız bir soruşturma başlatılmasını ve sorumluların adalet önüne getirilerek adil bir şekilde yargılanmasını talep etmektedir. Ayrıca yetkililere, rehin alan iki kişinin vurularak öldürüldüğü ve savcının aldığı kurşun yaraları sonucu öldüğü polis operasyonu ile ilgili etkin, tarafsız ve bağımsız bir soruşturma başlatma çağrısında bulunmaktadır.

Mehmet Selim Kiraz, Haziran 2013'te Gezi Parkı eylemleri sırasında aldığı yaralar sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ölümünü soruşturmak için atanan son savcıydı. Tanıklara göre Berkin Elvan bir polis memuru tarafından yakın mesafeden atılan bir biber gazı kapsülü ile vurulmuştu. Buna rağmen henüz herhangi bir polis memuru teşhis edilmedi ve hiçbir kovuşturma başlatılmadı. Savcıyı rehin alanlar Berkin Elvan'ın ölümünden sorumlu olan polislerin adlarının yetkililer tarafından açıklanmasını talep etmişti.