• Haberler

Uluslararası Af Örgütü hareketi, kürtaj ve uyuşturucu denetimi konularında yeni politikalar benimsiyor

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), kürtajı suç haline getirerek sınırlandırmak ve insanları uyuşturucu kullanımı nedeniyle cezalandırmak isteyen ülkelerin sergilediği yanlış girişimlerin, insan hakları açısından yarattığı yıkıcı sonuçlarla mücadele etmeyi amaçlayan yeni politika önerilerini kabul etti.

Dünyanın her yerinden gelerek, 6-8 Temmuz tarihleri arasında Varşova’da buluşan Uluslararası Af Örgütü delegeleri, güvenli ve yasal kürtaj ile devletlerin uyuşturucu üretimi, satışı ve kullanımını denetleme biçimleriyle ilgili konularda kurumun alacağı tutuma ilişkin önergelere yeşil ışık yaktı.

UAÖ Hukuk ve Politika Kıdemli Direktörü Tawanda Mutasah konu hakkında yaptığı açıklamada, “Milyonlarca insanın hayatı, hükümetlerin kürtajı suç haline getirme ve sınırlandırma biçimleri ile uyuşturucu yasaklarıyla derinden etkileniyor. Bu kişilerin insan hakları için mücadele etmek üzere doğru bir şekilde konumlandığımızdan emin olmak istiyoruz. Her iki konu da, en fazla risk altında olan insanların korunması için hükümetlerin çok daha şefkatli bir yaklaşım sergilemesini gerektiriyor” dedi.

Kürtaja erişim

Temsilciler, kürtajı suç olmaktan çıkarmanın yanı sıra, hamile kalabilecek tüm kadınların, kız çocuklarının ve kişilerin haklarına tamamen saygı gösterecek şekilde güvenli ve yasal kürtaja erişimi güvence altına almaları için devletlere çağrıda bulunan güncel bir tutum benimsenmesi yönünde oy kullandı.

UAÖ’nün kürtaja ilişkin mevcut tutumu, kürtajın suç olmaktan çıkarılması ve belirli durumlarda kürtaja erişimin sağlanması yönünde çağrı yapıyor. Kurumun yeni politikası ise 2007’de kabul edilen bu halihazırdaki politikanın yerini alacak. Güvenli olmayan kürtajlar, dünyanın her yerinde gebelikte anne ölümlerinin birincil sebeplerinden biri olmayı sürdürüyor. Her yıl, güvenli olmayan 25 milyon kürtajın gerçekleştirildiği tahmin ediliyor.

Uyuşturucu denetimi

Temsilciler, uyuşturucuların neden olduğu zorlukların, devletler tarafından insan hakları perspektifiyle nasıl ele alınması gerektiğine dair UAÖ’nün tutum alması yönünde oy kullandı. Bu, UAÖ açısından bir ilk olacak. Politika önerisi, mevcut durumda uyuşturucuyu çok sert bir biçimde suç haline getiren “yakıp yıkma” yaklaşımının yerine, insan sağlığı ve haklarını korumayı merkezine alan bir yaklaşımın benimsenmesi yönünde çağrı yapıyor.

UAÖ’nün Brezilya’dan Filipinler’e ve ABD’ye kadar uyuşturucu yasağının çok büyük zararlar verdiği birçok ülkede yaptığı araştırmalar, uyuşturucu denetimiyle ilgili mevcut yöntemlerin insan hakları açısından ağır maliyetini ortaya koyuyor.

Bu konularla ilgili kurum politikalarını oluşturacak temel noktalar, UAÖ’nün yönetişim ve karar-alma forumu olan Küresel Kurul’da oylandı. Her yıl gerçekleştirilen Küresel Kurul toplantısı, tüm dünyadaki UAÖ temsilcilerinin buluşmasına ve UAÖ çalışmalarının hangi yönde sürdürüleceğine dair demokratik biçimde oy kullanmasına imkan sağlıyor.

UAÖ, artık kürtaj ve uyuşturucu denetimi konularındaki savunuculuk faaliyeti ve kampanyalarına rehberlik edecek ayrıntılı politikalar geliştirecek. Politikaların belirli ayrıntıları hakkında UAÖ hareketi içinden ve dışından da görüş alınacak.