Uluslararası Af Örgütü Fas Yetkililerinin Gençlik Kampını Yasaklama Kararından Üzüntü Duymaktadır
Uluslararası Af Örgütü Fas yetkililerinin bu hafta Bouznika'da bulunan Moulay Rachide Gençlik ve Çocuk Merkezi'nde yapılması planlanan 16. Uluslararası Af Örgütü Gençlik Kampı'nı yasaklama kararından dolayı üzüntü duymaktadır. Bu karar yetkililerin insan hakları ve hukukun üstünlüğüne kendilerini adadıkları iddiası göz önünde bulundurulunca toplanma ve toplantı yapma özgürlüğünde geri adım niteliğindedir.
Kamp, gerekli prosedürlerin takip edilmediği gerekçesiyle yasaklandı. Fakat Uluslararası Af Örgütü bu iddiayı kesin bir şekilde reddediyor. Kampın yasaklanması kararı hem Fas yasalarını hem de ülkenin uluslararası insan hakları taahhütlerini de çiğnemekte. Uluslararası Af Örgütü konu hakkındaki endişelerini ilgili yetkililere bildirdi.
Gençlik kampları
1998'den bu yana Uluslararası Af Örgütü, genç aktivistlerin insan hakları ihlallerini engellemek için yaptığı çalışmalarla ilgili tecrübe paylaşımında bulunması için gençlik kampları düzenliyor. Bu kampları düzenleme kararı, gençlere yatırım yapmak ve herhangi bir ayrım gözetmeden tüm hakları güvence altına alan bir toplumu hayata geçirmek için onları eğitmekten geçtiği düşüncesi ile verildi.
Bu toplantılar Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrupa Birliği'nden aktivistlerin katılımı ile uluslararası bir karaktere sahip oldu.
Bu yıl kampta Uluslararası Af Örgütü'nün küresel bir kampanyasının parçası olarak işkence ve kötü muamelenin ortadan kaldırılması için yolların tartışılması planlanıyordu. Bunun yanı sıra ifade özgürlüğüne ve insan hakları savunucularının barışçıl ve meşru çalışmalarını yapabilmeleri için kapasitelerine getirilen kısıtlamalar da kampın konularındandı.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi'nden de bir aktivistin katıldığı kampta çalışmalarını sürdürmeyi hedefleyen genç katılımcılar sansürle mücadele etmek için "açık sanal gençlik kampı" başlatıyor. Böylece bölgede ve dünyanın dört bir yanında gerçekleştirilen insan hakları ihlalleri ile mücadeleyi mobilize etme konusunda koordinasyon sağlamayı amaçlıyorlar.
Basın Açıklamaları
- Türkiye: Protestolar sırasında barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğü haklarını güvence altına alın
- Türkiye: Barışçıl protestoculara yönelik hukuk dışı ve gelişigüzel saldırılar sona ermeli ve genel protesto yasakları derhal kaldırılmalıdır
- Türkiye: İBB Başkanı’nın gözaltına alınması da dahil süregelen baskılarda büyük artış
- İran: Yetkililer, kadın hakları aktivistlerini keyfi tutuklama, kırbaçlama ve ölüm cezasıyla hedef alıyor
- Türkiye: Cumartesi Anneleri/İnsanları protestocularının beraat etmesiyle yaklaşık yedi yıldır süren eziyet sona erdi
- Türkiye: Cumartesi Anneleri/İnsanları protestocuları beraat ettirilmeli ve onlarca yıldır gerçekleştirdikleri haftalık toplanmalarının engelleme olmadan devam etmesine izin verilmeli
- Suriye: Kuzeybatı kıyı bölgesinde sivillerin korkunç şekilde öldürülmesi soruşturulmalı
- Türkiye: Yetkililer, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde barışçıl protesto hakkını korumalı