Uluslararası Af Örgütü 2013 Vicdan Elçisi Ödülü’nü Yusufzay ve Belafonte aldı

Uluslararası Af Örgütü’nün 2013 Vicdan Elçisi Ödülü’nü bu yıl Pakistanlı öğrenci ve eğitim hakları kampanyacısı Malala Yusufzay ve Amerikalı şarkıcı, insan hakları ve sosyal adalet aktivisti Harry Belafonte birlikte aldı.

Örnek teşkil ederek ve hayatları boyunca insan haklarını geliştirip bu alanda çalışmalar yapan bireylere verilen Vicdan Elçisi Ödülü, Uluslararası Af Örgütü’nün verdiği en yüksek onu nişanı. Ödül, bu akşam (Salı akşamı) İrlanda’nın başkenti Dublin’deki Mansion House’da takdim edilecek (Yerel saatle 17.30 itibariyle).

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, “İki yeni Vicdan Elçimiz birçok yönden birbirinden çok farklı ama her yerde ve her zaman insan hakları mücadelesi konusundaki adanmışlıkları ortak. Harry ve Malala gerçek birer Vicdan Elçisi, evrensel haklar, adalet, insan onuru için seslerini yükseltiyorlar ve teşkil ettikleri örneklerin peşinden gelmeleri için diğerlerine ilham kaynağı oluyorlar” diye konuştu.

16 yaşındaki Malala Yusufzay, eğitime eşit erişimi savunuyor. BBC’nin yayımladığı Malala’nın 2009’daki günlüğünde, Taliban’ın Pakistan’da kızların gittiği okulları kapatma hükmü karşısında yaşadığı hayal kırıklığı ayrıntıları ile anlatılıyor. 2012’de Taliban tarafından üstlenilen bir saldırıda vuruldu ve ağır yaralandı.

Malala’ya ödülünü U2’nun solisti Bono ve “Lolita’yı Tahran’da Okumak” kitabının yazarı Azar Nafisi verecek.

Malala Yusufzay ödülü alırken, “Bu ödülü aldığım için onur duydum ve bu sayede herkese her gün okula gitme hakkı için dünya çapında mücadele veren milyonlarca çocuk olduğunu hatırlatmak istiyorum. Umarım birlikte çalışarak bir gün dünyanın her köşesinde her çocuk için eğitim düşümüzü gerçeğe dönüştürebiliriz” dedi.

Harry Belafonte hayatını insani amaçlara adadı, sivil haklar hareketini, Suriye’deki silahlı çatışmada arada kalan çocukların zor durumuna sıkı sıkıya bağlı hale getirmek için çalıştı. Emmy ve Tony Ödülü sahibi müzisyen ve şovmen Harry Belafonte, “eğlendirmenin ötesinde bir şey yapma sorumluluğu” olarak tanımlandığı şeyle sayısız kez harekete geçti.

Belafonte, “Kuruluşundan bu yana, Uluslararası Af Örgütü’nün dayanağı olan ilkelere adadım kendimi. Bu ödülü almak benim için bir onur. Uluslararası Af Örgütü’nün dünya çapında gerçekleştirilen insan hakları ihlalinin karşısında dikilmesi oldukça cesur bir davranış ve aynı zamanda bizim ahlaki pusulamız. Vicdan Elçisi ödülünü almaktan özellikle onur duyuyorum çünkü günümüzün gerçek bir kahramanı olan Malala Yusufzay ile bu ödülü paylaşma saygınlığına sahibim. Ona sonsuz saygım var. Zorbalığa yönelik mücadele konusunda dünya çapında pek çok ailenin gözlerini açmasını sağladı. Bütün bunlar için kendisine sonsuza kadar minnettar kalacağım” dedi.

Harry Belafonte’nin takdimini Roger Waters özel bir konuk ile birlikte yapacak.

Vicdan Elçisi Ödülü, yakın zamanda hayatını kaybeden Seamus Heaney’nin “Vicdan Krallığı” şiirinden ilham almıştı. İrlandalı şairin ödül töreninde bu şiiri okuması planlanmıştı. Törende insan hakları aktivistleri bir kuşağı etkilemiş Nobel Ödüllü şaire şükranlarını sunmak için, şiirin okumasını gerçekleştirecek.

Gecenin sunuculuğunu BBC muhabiri Orla Guerin yapacak ve tenor Joseph Calleja, Grammy ödüllü sanatçı Esperanza Spalding ve Music Generation performans sergileyecek.

Daha önceki ödül sahipleri; Vaclav Havel (2003); Mary Robinson ve Hilda Morales Trujillo (2004); U2 ve Paul McGuinness (2005); Nelson Mandela (2006); Peter Gabriel (2008); ve Daw Aung San Suu Kyi (2009’da ödül verildi, kendisine 2012’de takdim edildi).