Ukraynalı Aktivist Kaçırıldı, İşkence Gördü ve 'Çarmıha Gerildi'

Uluslararası Af Örgütü bugün bir açıklama yaparak Ukraynalı muhalif aktivist Dimitri Bulatov'un kaçırılıp işkenceye maruz kalmasını, derhal soruşturulması gereken barbarca bir eylem olarak niteledi.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, "Ukrayna yetkilileri derhal Dimitri Bulatov'un vakası ile ilgili açık bir soruşturma başlatmalı ve önde gelen bir protesto düzenleyicisine yönelik bu barbarca eylemi gerçekleştirenleri adalet önüne çıkarmalı. Dimitri'nin korkunç hikayesi Euromaydan protestocuları arasında emsalsiz değil. Aralarında üzücü bir şekilde gördüğü işkenceye dayanamayan Yury Verbytsky'nin vakasının da dahil olduğu birkaç benzer vaka rapor edildi. Protestoları düzenleyenlere yönelik bu tarz korkunç hak ihlalleri gerçekleştirilirken mevcut krize dair bir çıkış yolu bulmak çok zor. Yetkililer bu dehşet verici şiddet eylemlerini gerçekleştirenlere, cezasızlığın olmayacağı ve yaptıklarından sorumlu tutulacaklarına dair güçlü bir mesaj vermeli" diye konuştu.

Dimitri Bulatov 22 Ocak gecesi kayboldu. Kasım 2013'ten bu yana Kiev'de süren ve Euromaydan gösterilerinde arabaların konvoy yaptığı Automaydan'ın ana düzenleyicileri ve katılımcılarından biriydi.

Bulatov kaçırılmasını takip eden sekiz gün içinde dövüldüğünü, işkenceye maruz kaldığını ve çarmıha gerildiğini söyledi. Çok uzun süreler boyunca gözlerinin bağlandığını, kendisine çok az yemek verildiğini, eylemlerine kimin fon sağladığını öğrenmek isteyen Rus aksanlı adamlar tarafından sorgulandığını aktardı.

Dün bir arabadan dışarı atılıp dondurucu soğukta ölmesi için başkent Kiev'in dışında bir ormana terk edildi. 30 Ocak akşamı arabadan atıldıktan sonra yakındaki bir köye yürüyüp sığınabilmiş ve arkadaşlarını arayabilmiş. Şimdi hastanede yaraları için tedavi görmekte.

Her tarafı kan içinde, birçok yerinde kesiklerle morluklar varken ve giysileri lekelenmiş bir şekilde yaşadığı eziyeti anlatan Bulatov, "Beni çarmıha gerdiler. Ellerimi deldiler. Kulağımı kestiler. Yüzümü kestiler. Vücudumda yara almamış yer kalmadı. Kendiniz de görebilirsiniz. Ama Tanrı'ya şükür hayattayım" dedi.