Ukrayna’da Protestoculara Ateş Açılması İhtimali Endişe Verici

Ukrayna’da dört protestocunun öldürülmesi ve hükümetin polisin gerçek mühimmat kullanmaya başlayabileceğine dair açıklama yapmasının ardından Uluslararası Af Örgütü, Kiev’de gerçek mühimmat kullanımının hâlihazırda istikrarsız olan durumun sadece tırmanmasına yol açacağını dile getirdi.

Bir adamın, iki çevik kuvvet polisi tarafından vahşice dövülmesinin ardından ölmesi, Ukrayna’da her tarafa yayılmış olan polisin cezasızlığının bir başka örneği.

Uluslararası Af Örgütü Ukrayna Uzmanı Heather McGill, “Hak ihlali niteliğinde güce başvuran kolluk kuvvetleri için cezasızlık söz konusu olmamalı. Defalarca Ukrayna yetkililerinden sorumluları adalet önüne çıkarmalarını talep ettik ama günümüzde polis tarafından uygulanan yasa dışı şiddet en az bir ölüme yol açtı. Polislerin insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulması için daha ne olması gerekiyor?” diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı gerçek mühimmat kullanıldığını inkâr etti fakat yaralanma ve öldürülmelerden sonra gerçek mühimmat kullanmakla tehdit etti.

McGill, “Ukrayna yetkilileri, kolluk kuvvetlerinin ateşli silahları sadece, hayati tehlike yaratan bir yaralanma ya da hayati tehdit an meselesiyken bunu engellemek kesinlikle kaçınılmaz olduğunda kullanması gerektiğini hatırlamalıdır. Ukrayna’da kolluk kuvvetlerinin cezasızlıkla hareket etmesi zaten ciddi bir sorun ve bu bağlamda gerçek mühimmat kullanımına izin verme kararı endişe verici” dedi.

Kiev’de büyük çoğunluğu barışçıl olan gösteriler, hükümetin Perşembe günü protestocuları suçlu hale getiren ve ifade, toplanma ve toplantı yapma özgürlüklerini ciddi bir şekilde kısıtlayan bir dizi yeni yasayı onaylaması ile Pazar akşamı şiddetli bir hal aldı. Yeni yasalar 22 Ocak Çarşamba gece yarısı uygulamaya kondu.

McGill, “Ukrayna yetkilileri Kiev’de daha fazla insan öldürülmeden şiddetin artmasını durdurmak için ellerinden ne geliyorsa yapmalı. Eğer dedikleri gibi, ülkede süre giden siyasi krize barışçıl bir çözüm bulmakla ilgileniyorlarsa, insanların haklarına saygı duymalılar. Bu da geniş çaplı yasalarla insanların haklarını ellerinden alarak, barışçıl protestoları bastırarak ve polisin cezasızlıkla hak ihlali oluşturacak şekilde güç kullanması ile gerçekleşemez” dedi.