Ukrayna'da Çatışmaların Ortasında Protestoculara Ateş Açılması Endişe Verici

Uluslararası Af Örgütü, Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki ölü sayısının artmasına yol açan, protestoculara ateş açılmasının oldukça endişe verici olduğunu ve sorumluların adalet önüne çıkarılması için derhal bir soruşturma başlatılması gerektiğini dile getirdi.

Sağlık Bakanlığı'na göre son 48 saatte aniden artan şiddet olayları sonucunda, özellikle Maidan Meydanı çevresindeki bölgede en az 35 kişi öldü. Şiddete hem güvenlik güçleri hem de protestocular başvurdu. İçişleri Bakanlığı ayrıca yaptığı açıklamada 20 polis memurunun öldüğünü söyledi.

Ukrayna'da yasal yetkisi olmadan düzeni sağlamaya çalışan grupların polisle gizlice anlaştığı yönünde ülke çapından kanıtlar artarak gelmeye devam ediyor. Aynı zamanda basında çıkan bazı haberlere göre açılan ateşlerin bazılarının sorumluları da bu gruplar. Polis için tehdit oluşturmadığı çok açık olan bir takım protestocu, sağlık personeli ve gazeteciye uzaktan ateş açıldı.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, "Bu mantıksız can kayıpları oldukça endişe verici. Ukrayna yetkilileri, hem polis memurları hem de onlarla gizlice anlaşan yasal yetkisi olmadan düzeni sağlamaya çalışan grupların yasa dışı güç ve ateşli silah kullanımını durdurmak ve engellemek için ellerindeki tüm tedbirleri kullanmalı.  Sorumlu herkes adalet önüne çıkarılmalı. İçişleri Bakanlığı polisin ateşli silahlar taşıyacağı yönünde açıklama yapmışken, silah dağıtımının ateşli silah kullanımı konusunda tamamen eğitimli polis memurları ile sınırlandırılması zorunludur. Aynı zamanda ateşli silahların kullanımına nefsi müdafaa ya da diğerlerine yönelik her an gerçekleşebilecek ölüm tehlikesi veyahut ağır yaralanma durumlarında son çare olarak başvurması da mecburidir" diye konuştu.