• Haberler

Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında

Uluslararası Af Örgütü yüzlerce Eritrelinin, işkence, keyfi gözaltı ve diğer ciddi insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya kalabilecekleri Eritre’ye geri gönderilmemeleri için bir acil eylem başlattı.

UAÖ’nün edindiği bilgilere göre geçtiğimiz haftalarda yaklaşık 180 Eritreli sınır dışı edildi ve büyük çoğunluğu şu anda Eritre’nin başkenti Asmara’daki cezaevinde tutuluyor.

Eritre yetkililerinin yurtdışında sığınma başvurusunda bulunmayı vatana ihanet suçunun bir kanıtı olarak ele alıyor ve Eritre’ye zorla geri gönderilen herhangi birinin tutuklama nedeni olarak değerlendiriyor.

Aydın Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan Eritreliler ailelerine ulaşarak yetkililerin onları da sınır dışı etmeye hazırlandıklarını ve bunun her an gerçekleşebileceğini söyledi. UAÖ konu hakkındaki acil eylemi kapsamında Göç İdaresi Başkanlığına hitaben Eritrelilerin zorla geri gönderilmemesi, Türkiye’nin geri göndermeme ilkesi kapsamındaki uluslararası yükümlülüklerine saygı göstermesi ve serbest bırakılana kadar geçen sürede Eritrelilerin adil ve etkili sığınma prosedürlerine erişimlerinin sağlanması ve göçmenlerin ve sığınmacıların gözaltı koşullarına ilişkin uluslararası standartlara uygun bir biçimde tutulmaları taleplerinde bulunuyor.