Türkiye: Yetkililer Halep saldırılarından kaçan Suriyeliler için güvenli geçiş sağlasın

Binlerce insanın kapalı sınır kapılarında beklediği yönündeki haberler üzerine Uluslararası Af Örgütü bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "Rusya ve Suriye hükümetlerinin Suriye'nin kuzeyinde gerçekleştirdiği ortak saldırılar nedeniyle yerlerinden edilen on binlerce kişinin Türkiye'de güvenlik için sınırı geçmelerine izin verilmeli" denildi.

Raporlar, Halep kenti yakınlarındaki ağır çatışmalardan kaçan 40 bin ile 70 bin arasındaki insanın hareket halinde olduğunu gösteriyor. Halihazırda 20 binden fazlası Türkiye/Suriye sınırındaki Kilis ilinin an itibariyle kapalı olan Öncüpınar kapısının karşısında yer alan Bab al-Salam'da (Suriye) bekliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Kürsel Sorunlar Direktör Vekili Sherif Elsayed-Ali, "Türkiye savaşın korkusundan ve insani felaketten kaçan çok sayıda insana izin verdi. Umutsuzca güvenlik ihtiyacında olan kişilere de kapılarını kapatmamalı" dedi.

Elsayed-Ali şu şekilde konuştu: "Bu insanlar hava saldırılarından ve ağır çatışmalardan kaçtı, travmatik ve bitkin durumda olmaları muhtemel. Türkiye bu insanların kendi bölgesine girmelerine izin vermeli ve uluslararası toplum da bu ülkeye yeterli desteği sağlamak için her şeyi yapmalı."

Uluslararası Af Örgütü, Suriye hükümet güçleri ve geçen sene Eylül'de Suriye hükümetine desteğe katılan Rus devlet güçleri tarafından çatışma boyunca sivil bölgelere ve tıbbi tesislere yapılan yaygın yasadışı saldırıları belgelemiştir. Bunlar arasında yoğun nüfuslu bölgelerde yasadışı güdümsüz bombalar ve gelişigüzel misket bombalarının kullanıldığına dair deliller de bulunmaktadır.

Sherif Elsayed-Ali, “Halep’teki Suriye ve Rusya ortak saldırısı sivil halka oldukça yüksek bir bedel ödetiyor. Muhaliflerin elinde olan bölgelerle erzak rotaları arasındaki bağ kesildikçe binlerce kişi saldırılardan kaçmak zorunda kalıyor ve saldırılar, insanların içini yüksek ihtimalle peşi sıra gelecek olan acımasız kuşatmanın korkusuyla dolduruyor. Uluslararası toplum, bu toplu göçü şimdi farkettiğini söyleyerek şaşırdığını iddia edemez” dedi.

“Dün Londra’da gerçekleşen Suriye Donörler Toplantısı'nda, Suriye’de savaştan etkilenenlere 10 milyar dolar gibi bir miktar bağışlama sözü verildi. Ancak bu gelişmeler yalnızca ihtiyaçlarının ne kadar önemli ve acil olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye, Lübnan ve Ürdün'le birlikte diğer ülkelere kıyasla çok sayıda mülteciye ev sahipliği yapıyor. Uluslararası topluluğun verdiği sözleri tutması ve mültecilerin yeniden yerleştirilecekleri yerler konusunda eşit bir paylaşıma gitmesi gerekli.”

Arka Plan Bilgisi

Uluslararası Af Örgütü; Suriye’ye komşu ülkelere bir kez daha çatışmadan kaçan Suriyeli mülteciler için uygun konumda, yeterli, güvenli ve düzenli sınır geçiş noktaları açmaları çağrısında bulundu. Buna rağmen Türkiye, Lübnan ve Ürdün sık sık sınırlarını kapalı tutarken Irak da insanların sınırı geçmelerini zorlaştırarak onları kaçakçıların yanı sıra tehlikeli ve düzensiz rotalar takip etmeye mecbur bıraktı.

Dün verilen yardım sözlerine rağmen uluslararası topluluğun Suriye’deki krize genel cevabı ne yazık ki yetersiz düzeydeydi. Ve kuruluşlar ihtiyacı olan kişilere yaptıkları yardımı kesmek zorunda kaldı. Fonlama ve yeniden yerleştirme ile ilgili verilen sözler, ülkelerinden kaçmak mecburiyetinde kalan mültecilere yerleştirme ve yardım teklif edilmemesi ve güvenli diğer güvenli, yasal rotaların sağlanamaması sebebiyle utanç verici şekilde eksik kalıyor.