Türkiye: Yargıtay AİHM kararını gözeterek Taner Kılıç hakkındaki mahkumiyet kararını bozmalı
Uluslararası Af Örgütü Onursal Başkanı hakkındaki temelsiz mahkumiyet kararı Yargıtay’da beklerken, AİHM uzun zamandır beklenen kararını bugün açıkladı ve ihlale hükmetti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Uluslararası Af Örgütü’nün Eski Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç’ın, 2017-2018 yılları arasındaki tutukluluğunun Kılıç’ın özgürlük ve güvenlik hakları (AİHS Madde 5.1, 5.3 ve 5.5) ile ifade özgürlüğünü (Madde 10) ihlal ettiğine hükmetti.
KARARIN GAYRİRESMİ TÜRKÇE ÇEVİRİSİ
TANER KILIÇ v. TÜRKİYE (No.2) KARARINI OKU (TR)Kararın ardından Uluslararası Af Örgütü, Türkiye yetkililerine, Taner Kılıç hakkındaki haksız ve temelsiz mahkumiyet kararını bozma çağrısını yineledi. Kılıç, Yargıtay tarafından kararın onanması halinde iki buçuk yıl daha cezaevinde kalabilir.
Taner Kılıç Haziran 2017’de gözaltına alındı ve 14 aydan uzun süre cezaevinde tutuldu. Temmuz 2020’de altı yıl üç ay hapis cezasına mahkum edildi. Bölge Adliye Mahkemesi’nin Kasım 2020’de cezayı onamasının ardından Yargıtay’da karara itiraz edildi ve temyiz başvurusu henüz sonuçlanmadı.
“Uzun zamandır beklenen bu karar, başından beri bildiğimiz gerçeği doğrulamış oldu; o da hayatı boyunca insan haklarını savunmuş olan Taner Kılıç’ın uydurma suçlamalarla yüksek güvenlikli bir cezaevinde tutularak özgürlüğünden keyfi olarak yoksun bırakılmış olmasıdır."
Nils MuižnieksUluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Ofisi Direktörü
Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Ofisi Direktörü Nils Muižnieks konu hakkındaki açıklamasında, “Uzun zamandır beklenen bu karar, başından beri bildiğimiz gerçeği doğrulamış oldu; o da hayatı boyunca insan haklarını savunmuş olan Taner Kılıç’ın uydurma suçlamalarla yüksek güvenlikli bir cezaevinde tutularak özgürlüğünden keyfi olarak yoksun bırakılmış olmasıdır. Dava boyunca Kılıç’a yöneltilen her bir suçlamanın temelsizliği kapsamlı bir biçimde gösterildiği halde mahkeme Kılıç’ı suçlu buldu. Bu nedenle Taner Kılıç, siyasi güdümlü hapis cezasının kalanı için tekrar cezaevine girebilir. AİHM bu sabah, Türkiye yetkililerinin, Taner’in tutuklu yargılanmasını haklı göstermek için ‘suç işlediğine dair makul şüphe’den yoksun olduğunu ve o tarihten beri Kılıç’ın mahkumiyetini gerekçelendirecek hiçbir kanıtın sunulmadığını bir kez daha doğruladı” dedi.
Uluslararası Af Örgütü’nün geçmişteki Yönetim Kurulu Başkanı ve hâlâ Onursal Başkanı olan mülteci hakları avukatı Taner Kılıç hiçbir delil olmamasına rağmen ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla mahkum edildi.
“Bugünkü karar, Yargıtay’a Taner’in insan haklarının daha fazla ihlal edilmemesini sağlamak için son derece net ve etkili bir çerçeve sunuyor” diyen Nils Muižnieks sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Bir insan hakları savunucusunu susturmayı amaçlayan bu siyasi güdümlü girişim, Türkiye yetkililerinin hak ve özgürlükler ve onları savunan insanlar üzerindeki daha geniş çaplı baskılarının bir parçasıdır. Taner hakkındaki mahkumiyet kararı bozulmalıdır.”
AİHM kararının resmi metnine ulaşmak için TIKLAYIN.
Kararın Uluslararası Af Örgütü tarafından hazırlanan gayriresmi Türkçe çevirisine AİHM'in sitesinden ulaşmak için TIKLAYIN.
Taner Kılıç ve hak savunucularının yargılandığı dava hakkında daha fazla bilgi almak için TIKLAYIN.
Basın Açıklamaları
- Türkiye: Barışçıl muhalefete yönelik baskılara son verin
- Suriye: Toplu katliamlara ilişkin kanıtlar korunmalı
- İsrail: Hizbullah’ın hukuka aykırı saldırılarında hedef hassasiyetinden yoksun silahlar kullanması uluslararası hukukun ihlalidir
- Türkiye: Onur Yürüyüşleri’ne yönelik hukuksuz yasaklamaların caydırıcı etkisine rağmen aktivistler mücadeleye devam ediyor
- İran: Yeni zorunlu başörtüsü yasası kadınlara ve kız çocuklarına yönelik baskıları artırıyor
- Küresel: Küresel düzenin çöküşü insan haklarını tehdit ederken Uluslararası Af Örgütü, adaletsizlikle mücadele etmek için mektup yazma kampanyası başlatıyor
- Türkiye: Gezi Davası’nda yargılananlar beraat ettirilmeli ve adaletsizliğe son verilmeli
- Suriye: Devlet Başkanı Esad yönetiminde onlarca yıldır devam eden ağır insan hakları ihlallerini sona erdirmek ve telafi etmek için tarihi fırsat değerlendirilmeli