Türkiye: UAÖ Türkiye Şubesi Onursal Başkanının parmaklıklar ardında geçirdiği 300. güne dikkat çekmek üzere tüm dünyada kampanyalar ve eylemler düzenleniyor
- Taner Kılıç yazdığı mektupta dayanışma eylemlerinin “kendisine moral verdiğini” söylüyor
Parmaklıklar ardında geçirdiği 300 güne dikkat çekmek üzere bugün düzenlenen uluslararası eylem günü öncesinde Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç, kendisiyle dayanışma gösteren herkese içten teşekkürlerini ifade etti.
9 Haziran’dan beri tutuklu yargılanan Taner Kılıç, bu tarihten beri tutulduğu İzmir’deki Şakran cezaevinden gönderdiği mektupta şöyle yazıyor:
“Sıcak güneş, yağmur ve dondurucu soğuk altında adıma yapılan eylemlerin fotoğrafları insan hakları alanında uluslararası dayanışmanın önemini ve değerini bana yeniden gösterirken oldukça moral de verdi.”
Taner Kılıç’ın serbest bırakılması talebiyle 40’tan fazla ülkede kampanyaların düzenlendiği bugün, Taner’in cezaevinden yazdığı mektup yayımlandı. Mektupta şu ifadeler yer aldı:
“İnsan cezaevindeyken sanki en yakınları tarafından bile unutulacakmış gibi hissediyor. Ben ise bilakis Af Örgütü sayesinde Türkiye’de ve dünyada tanındım, takip edildim… Bu nedenle benimle dayanışma gösteren herkese, tüm dünyadan destekçilere ve gönüllülere teşekkür ederim. Her zaman dua ve düşüncelerimdesiniz.”
Dünyanın her yerinde gerçekleştirilecek eylemler kapsamında Belçika’da bir grafiti çalışması yapılacak, Şili’de bir araya gelinerek mumlar yakılacak, İsviçre’de 300 balon uçurulacak ve Mali’de fotoğraf çekimi yapılacak.
UAÖ Avrupa Direktörü Gauri van Gulik, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Taner Kılıç’ın temelsiz suçlamalarla cezaevine konulmasından üç yüz gün sonra dünyanın her yerinde insanlar, bu adaletsizliğe son verilmesi ve Taner’in serbest bırakılmasını talep etmek için bir araya geliyor” dedi ve sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Taner’e yöneltilen absürt suçlamaları ispatlamak için savcılık tarafından hiçbir kanıt sunulmadı. İnanılır gibi değil ama Taner, aynı durumda olan birçok kişiden yalnızca biri ve baskılar sırasında sivil toplumun bilinçli bir şekilde dağıtılmasının güçlü bir sembolüdür.”
Daha fazla bilgi almak ya da röportaj talepleri için: [email protected].tr
Arka Plan:
UAÖ Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinin geçen ay sona ermesiyle birlikte UAÖ Onursal Başkanı olan Taner, “terör örgütü üyeliği” ile suçlanıyor. Kendisine yöneltilen esas suçlama, devletin, 2016’da gerçekleştirilen darbe girişiminden sorumlu tutulan Gülen hareketi tarafından kullanıldığını iddia ettiği ByLock mesajlaşma uygulamasını indirmek.
Ancak devlet, 300 gün geçmesine rağmen, Taner’in ByLock uygulamasını indirdiği iddiasını kanıtlayacak inandırıcı herhangi bir kanıt sunmadı. Aksine, dört adet bağımsız adli tıp raporu Taner’in telefonunda ByLock uygulamasının hiçbir izinin bulunmadığını tespit etti.
Taner’in bir sonraki duruşması 21 Haziran’da görülecek. Suçlu bulunduğu takdirde Taner, 15 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilebilir.
Düzenlenecek eylemler arasında şunlar sayılabilir:
Belçika – Büyükelçilik binası önünde grafiti eylemi; Şili – Türkiye Büyükelçiliği önünde afişler, tişörtler ve mumlarla düzenlenecek olan eylem ve Büyükelçiye dilekçe verilmesi; Almanya – Ülkenin farklı yerlerinde grupların düzenleyeceği etkinlikler; İrlanda – Ülkenin farklı yerlerinde üniversite öğrencilerinin düzenleyeceği etkinlikler; Hong Kong – Victoria Limanı’nda düzenlenecek eylem; Mali – Gün içinde fotoğraf çekimi; Hollanda – Uluslararası Af Örgütü’nün önceki dönemlerdeki Yönetim Kurulu Başkanlarının parlamento binası dışında 300 güne dikkat çeken sayılar çizmesi; Paraguay – Üç ayrı fotoğraf eylemi; Portekiz – Herkesin katılımına açık sokak kampanyası; İsveç – İsveç’in farklı yerlerinde 15 aktivist grubun düzenleyeceği etkinlikler; İsviçre – Bern’de balon uçurulması; Venezuela – Büyükelçilik binası dışında eylem; Slovakya – Bratislava’daki Türkiye Büyükelçiliği önünde gösteri https://www.facebook.com/events/232126744191962/
Basın Açıklamaları
- Türkiye: Barışçıl muhalefete yönelik baskılara son verin
- Suriye: Toplu katliamlara ilişkin kanıtlar korunmalı
- İsrail: Hizbullah’ın hukuka aykırı saldırılarında hedef hassasiyetinden yoksun silahlar kullanması uluslararası hukukun ihlalidir
- Türkiye: Onur Yürüyüşleri’ne yönelik hukuksuz yasaklamaların caydırıcı etkisine rağmen aktivistler mücadeleye devam ediyor
- İran: Yeni zorunlu başörtüsü yasası kadınlara ve kız çocuklarına yönelik baskıları artırıyor
- Küresel: Küresel düzenin çöküşü insan haklarını tehdit ederken Uluslararası Af Örgütü, adaletsizlikle mücadele etmek için mektup yazma kampanyası başlatıyor
- Türkiye: Gezi Davası’nda yargılananlar beraat ettirilmeli ve adaletsizliğe son verilmeli
- Suriye: Devlet Başkanı Esad yönetiminde onlarca yıldır devam eden ağır insan hakları ihlallerini sona erdirmek ve telafi etmek için tarihi fırsat değerlendirilmeli