Türkiye: Polise Muhalif Görüşleri Sindirmek İçin Geniş Kapsamlı Yetkiler Veriliyor
Uluslararası Af Örgütü, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden bugün geçen 'İç Güvenlik Paketi' ile ilgili bir açıklama yayımladı.
Örgüt tarafından yapılan açıklamada, "Kabul edilen bir güvenlik paketi, muhalif görüşleri sindirmek için kolluk kuvvetlerine silah kullanma ve insanları gözaltına alma hususunda geniş ve tehlikeli yetkiler veriyor" denildi.
Daha Fazla Yaşam Hakkı İhlaline Yol Açacak
Örgüt, bu paketin halihazırda göstericilere karşı yaygın bir şekilde kullanılan keyfi gözaltı pratiğini kolaylaştıracağını ve daha fazla insan hakları ihlalinin önünü açacağını ifade ederken, bunlar arasında siyasi amaçlı cezai soruşturmalar ve yaşam hakkı ihlalleri örnek gösterildi.
Konuyla ilgili olarak Uluslararası Af Örgütü Türkiye i Araştırmacısı Andrew Gardner, "Bu otoriter kanunların Meclis'ten geçmesiyle korkularımız gerçekleşti" yorumunu yaparken, "Hayati tehlike içermeyen durumlarda mülkiyeti korumak için polise ateşli silah kullanımı yetkisi verilmesi, muhtemelen daha fazla yaşam hakkı ihlaline yol açacaktır" dedi.
Zamanlama Manidar
14 farklı yasaya ve kararnameye değişiklik getiren paketin, yoğun tartışmalar sonucu Meclis'ten geçtiğini ifade eden örgüt, genel seçimlerin tarihine dikkat çekerek zamanlamanın manidar olduğunu belirtti.
Genel seçimlere çok yakın bir tarihte geçen bu paketin, yetkililere muhalif görüşleri sindirmek için yeni güçler sunacağına dikkat çeken Gardner, "Bu paketin kanunlaşmasına imza vermek, ifade ve toplanma özgürlüğü haklarını kullananlara karşı ihlallerin gerçekleşmesine yeşil ışık yakacaktır" dedi.
Kamuyounda 'İç Güvenlik Paketi' olarak bilinen "Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" tasarısı, 17 Şubat'tan beri Meclis'te yoğun tartışmaların öznesi olmuştu.
Açıklamanın tamamına ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Basın Açıklamaları
- Türkiye: Protestolar sırasında barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğü haklarını güvence altına alın
- Türkiye: Barışçıl protestoculara yönelik hukuk dışı ve gelişigüzel saldırılar sona ermeli ve genel protesto yasakları derhal kaldırılmalıdır
- Türkiye: İBB Başkanı’nın gözaltına alınması da dahil süregelen baskılarda büyük artış
- İran: Yetkililer, kadın hakları aktivistlerini keyfi tutuklama, kırbaçlama ve ölüm cezasıyla hedef alıyor
- Türkiye: Cumartesi Anneleri/İnsanları protestocularının beraat etmesiyle yaklaşık yedi yıldır süren eziyet sona erdi
- Türkiye: Cumartesi Anneleri/İnsanları protestocuları beraat ettirilmeli ve onlarca yıldır gerçekleştirdikleri haftalık toplanmalarının engelleme olmadan devam etmesine izin verilmeli
- Suriye: Kuzeybatı kıyı bölgesinde sivillerin korkunç şekilde öldürülmesi soruşturulmalı
- Türkiye: Yetkililer, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde barışçıl protesto hakkını korumalı