Türkiye: Polise Muhalif Görüşleri Sindirmek İçin Geniş Kapsamlı Yetkiler Veriliyor
Uluslararası Af Örgütü, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden bugün geçen 'İç Güvenlik Paketi' ile ilgili bir açıklama yayımladı.
Örgüt tarafından yapılan açıklamada, "Kabul edilen bir güvenlik paketi, muhalif görüşleri sindirmek için kolluk kuvvetlerine silah kullanma ve insanları gözaltına alma hususunda geniş ve tehlikeli yetkiler veriyor" denildi.
Daha Fazla Yaşam Hakkı İhlaline Yol Açacak
Örgüt, bu paketin halihazırda göstericilere karşı yaygın bir şekilde kullanılan keyfi gözaltı pratiğini kolaylaştıracağını ve daha fazla insan hakları ihlalinin önünü açacağını ifade ederken, bunlar arasında siyasi amaçlı cezai soruşturmalar ve yaşam hakkı ihlalleri örnek gösterildi.
Konuyla ilgili olarak Uluslararası Af Örgütü Türkiye i Araştırmacısı Andrew Gardner, "Bu otoriter kanunların Meclis'ten geçmesiyle korkularımız gerçekleşti" yorumunu yaparken, "Hayati tehlike içermeyen durumlarda mülkiyeti korumak için polise ateşli silah kullanımı yetkisi verilmesi, muhtemelen daha fazla yaşam hakkı ihlaline yol açacaktır" dedi.
Zamanlama Manidar
14 farklı yasaya ve kararnameye değişiklik getiren paketin, yoğun tartışmalar sonucu Meclis'ten geçtiğini ifade eden örgüt, genel seçimlerin tarihine dikkat çekerek zamanlamanın manidar olduğunu belirtti.
Genel seçimlere çok yakın bir tarihte geçen bu paketin, yetkililere muhalif görüşleri sindirmek için yeni güçler sunacağına dikkat çeken Gardner, "Bu paketin kanunlaşmasına imza vermek, ifade ve toplanma özgürlüğü haklarını kullananlara karşı ihlallerin gerçekleşmesine yeşil ışık yakacaktır" dedi.
Kamuyounda 'İç Güvenlik Paketi' olarak bilinen "Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" tasarısı, 17 Şubat'tan beri Meclis'te yoğun tartışmaların öznesi olmuştu.
Açıklamanın tamamına ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Basın Açıklamaları
- İsrail/İşgal Altındaki Filistin Toprağı: Netanyahu, Gallant ve El Masri kendilerine isnat edilen savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlardan ötürü UCM’de adalet önüne çıkarılmalı
- Ukrayna: Rusya’nın savaş suçu kapsamına giren saldırılarında çocuklar öldürülmeye ve yaralanmaya devam ediyor
- ABD, İsrail’in insani yardımları engellemesine karşılık ABD yasalarını uygulamıyor
- Türkiye: “Etki ajanı” olarak bilinen yasa teklifinin geri çekilmesi sivil toplum için önemli bir kazanım
- Küresel: FIFA 2034 Dünya Kupası adaylık sürecini durdurmalı ve 2030 için güvenilir bir insan hakları stratejisi talep etmeli
- COP29: Liderler adil iklim finansmanı sağlamayı ve fosil yakıtlardan tamamen uzaklaşmayı taahhüt etmeli
- Uluslararası Af Örgütü ABD Başkanlığına seçilen Trump’ın ikinci döneminde de insan haklarını savunacak
- Türkiye: ‘Etki ajanı’ yasası olarak bilinen yasa teklifi sivil topluma yönelik bir saldırıdır ve reddedilmelidir