Türkiye: Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu ve Mücella Yapıcı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla karşı karşıya
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanya Sorumlusu Milena Buyum, Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu ve Mücella Yapıcı’nın da aralarında bulunduğu 16 sivil toplum insanının “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla yargılandığı Gezi Davası’nın hüküm verilmesi beklenen duruşmasından önce açıklama yaptı:
“Bu davanın sonucu dünyanın geri kalanına insan haklarına saygının Türkiye’nin adalet sisteminde yeri olup olmadığını gösterecektir.”
“Osman Kavala, Mücella Yapıcı ve Yiğit Aksakoğlu'nun hükümeti devirmeyi planladıkları iddiasını destekleyecek tek bir delil sunmak bir yana, herhangi bir suça bulaştıklarına dair tek bir delil ortaya koyamayan savcılık onları şartlı tahliye imkânı olmadan ömür boyu hapse mahkûm etmeye çalışıyor. Diğer altı kişi de parmaklıklar ardında 15 ila 20 yıl arasında geçirme tehdidiyle karşı karşıya.”
“Mahkeme, geçtiğimiz Aralık ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması kararını uygulamayı bugüne kadar reddetti. Bunun yerine mahkemenin, Osman Kavala’yı ve sekiz diğer sivil toplum insanını mahkûm etmek için acele etmesi, Osman Kavala ve sivil toplumu susturmaya yönelik siyasi güdümlü bir yargılama olduğunu doğruluyor.”
“Türkiye'nin muhalif sesler üzerindeki amansız baskılara son vermesinin zamanı geldi. Osman Kavala derhal serbest bırakılmalı ve tüm sanıklar beraat etmeli.”
Arka Plan
Osman Kavala 1 Kasım 2017 tarihinden beri Silivri Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor. Kavala, geçen yıl serbest bırakılana kadar sekiz ay tutuklu yargılanan Yiğit Aksakoğlu ve diğer 14 kişi “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçlamasıyla karşı karşıya.
Bu ayın başında verdiği mütalaada savcı, 2013’teki Gezi Parkı protestoları ile “hükümeti devirmeye teşebbüs” ettikleri iddiasıyla Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu ve Mücella Yapıcı için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Aynı davada yargılanan diğer 6 kişi ise hükümeti devirmeye teşebbüse yardım ettikleri iddiasıyla 15 yıl ila 20 yıl arasında değişen hapis cezalarıyla karşı karşıya. Yargılama başladığından beri Türkiye dışında olan diğer yedi sanığın ise dosyası ayrılacak
10 Aralık 2019 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Osman Kavala’nın Kasım 2017’den beri keyfi olarak tutuklu olduğuna hükmetti.
Gezi duruşmasından sonraki gün, 19 Şubat 2020 tarihinde, son iki buçuk yıllarını uydurma suçlamalarla mücadele ederek geçirmiş ve 15 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya olan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nin eski başkanı, eski direktörü ve üyelerinin de aralarında bulunduğu 11 insan hakları savunucusu hakkında da dönüm noktası sayılabilecek bir karar verilmesi bekleniyor.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’