Türkiye: Onursal Başkanımız ve eski Direktörümüzün de aralarında bulunduğu altı kişi hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istenmesi mantıkla izah edilemez

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen duruşmada savcı, Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesi’nin Onursal Başkanı Taner Kılıç ve eski Direktörü İdil Eser’in yanı sıra diğer dört insan hakları savunucusu hakkında terörle bağlantılı suçlardan mahkumiyet kararı verilmesini istedi. Bunun üzerine açıklama yayımlayan UAÖ Avrupa Direktörü Marie Struthers, “Bugün tüm kanıtları görmezden gelerek 15 yıla kadar hapis cezası isteyen bu kötücül mütalaa mantıkla izah edilemez” dedi. Struthers, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Taner, İdil ve diğer dört insan hakları savunucusuna yöneltilen terör suçlamalarının haksızlığı geçen dokuz duruşmada defalarca kanıtlandı ve bugün, tıpkı en başından beri olduğu gibi, 10 hak savunucusu ile Taner’in yalnızca yürüttükleri insan hakları çalışmaları nedeniyle yargılandığı açıkça ortaya konuldu. Hak savunucuları beraat etmelidir.”

İnsan hakları savunucuları suçlu bulundukları takdirde 15 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilebilir. Karar duruşması olması beklenen bir sonraki duruşma 19 Şubat 2020’de görülecek.

ARKA PLAN

Savcı; Taner Kılıç’ın “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan, İdil Eser, Günal Kurşun, Özlem Dalkıran, Nejat Taştan ve Veli Acu’nun ise “silahlı terör örgütlerine yardım etme” suçundan mahkum edilmesini istedi. Ali Gharavi, İlknur Üstün, Nalan Erkem, Peter Steudtner ve Şeyhmus Özbekli’nin ise beraatini talep etti.

Bu davada yargılanan insan hakları savunucuları arasında avukat olanlar (Taner Kılıç, Nalan Erkem ve Şeyhmus Özbekli), terörle bağlantılı bir suçtan mahkum edildikleri takdirde avukatlık ruhsatlarını da kaybedebilir.

Konu ile ilgili daha fazla bilgi almak için şu açıklamamıza bakabilirsiniz: https://amnesty.org.tr/icerik/turkiye-uluslararasi-af-orgutunun-onursal-baskani-ve-eski-direktoru-akla-mantiga-sigmayan-teror-davasinda-beraat-etmeli