Türkiye: Onur Haftalarına yönelik yasaklar kaldırılmalı ve kutlamalar gerçekleşmeli
İzmir ve Antalya Valilikleri'nin şehirlerde gerçekleşmesi beklenen Onur Haftası etkinliklerine yönelik yasaklama kararları ardından, diğer şehirler de gerçekleştirilmesi planlanan etkinlikler de benzer bir kısıtlama ve yasak riski altında. Konuya dair açıklamada bulunan Uluslararası Af Örgütü Avrupa Kampanyalar Direktörü Fotis Filippou şunları söyledi:
"Bu ayırımcı kararlar Türkiye’de LGBTİ+ haklarına yönelik genişleyen ve endişe verici şekilde artan baskıların bir parçasıdır. İstanbul Onur Yürüyüşünün 2015 yılından beri engelleniyor olmasına benzeyen bu durum ülkenin her yerine yayılmakta ve LGBTİ+’ların bir arada kutlama yapma hakkını inkâr etmektedir.”
“Bu etkinlikler aşkın, farklılıkların coşkulu kutlamalarıdır ve yetkililerin keyfi ve hukuka aykırı yasaklarıyla engellenemez. İzmir ve Antalya Valilikleri’ne derhal bu temelsiz yasakları geri çekmeleri ve İçişleri Bakanlığı’na Onur Yürüyüşleri’nin güvenli ve özgür şekilde gerçekleştirilmesi için güvence sağlaması çağrısında bulunuyoruz.”
Barışçıl toplanma hakkının garanti altına alınması ve Onur Haftası etkinliklerinin güvenli şekilde gerçekleştirilebilmesi için başlattığımız kampanyaya katılın!
ArkaPlan
İzmir Onur Yürüyüşü’nün 22 Haziran, İstanbul Onur Yürüyüşü’nün ise 30 Haziran’da gerçekleşmesi bekleniyor. Bu yürüyüşleri ise Temmuz ayında Mersin Onur Yürüyüşü’nün takip etmesi bekleniyor.
2019 yazı, Türkiye’de OHAL’in kaldırılması ardından gerçekleşmesi planlanan ilk Onur Haftası dönemi. 10 Mayıs 2019 tarihinde ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde öğrencilerin düzenlemek istediği onur yürüyüşü polis tarafından yapılan şiddetli muhale ile engellenmişti.
Basın Açıklamaları
- Türkiye: Facebook ve diğer şirketler “devlet sansürünün aracı olma” tehlikesi taşıyor
- Rusya: Moskova’da gözaltına alınan Aleksey Navalni düşünce mahkumu ilan edildi
- ABD Başkanı Trump’ın seçim sonuçlarını kabul etmemesi şiddeti körüklüyor
- Türkiye: Barışçıl Boğaziçi Üniversitesi protestocuları serbest bırakılmalı, işkence ve kötü muamele iddiaları soruşturulmalı
- İsrail/İşgal Altındaki Filistin Toprakları: Filistinlilerin COVID-19 aşısından mahrum bırakılması İsrail’in kurumsallaşmış ırkçılığının göstergesi
- Birleşik Krallık: Assange’ın iade davasında çıkan memnuniyet verici karar “siyasi güdümlü süreci” ortaya koydu
- Protestoculara ve mahpuslara yönelik hak ihlalleri, işkence araçlarının acilen denetlenmesi gerektiğini gösteriyor
- Türkiye: Van’daki işkence iddialarına ilişkin soruşturmadaki ilerleme çok sınırlı