Türkiye: Ölü sayısı artıyor, ağır yaralıların yardım taleplerine yanıt verilmiyor
Uluslararası Af Örgütü, Türkiye yetkililerinin, Cizre'de ateş altındaki ve yoğun top atışına tutulan bir binanın bodrumunda altı gündür bulunan 20’den fazla yaralı insanın yardım isteklerine yanıt vermekte yetersiz kaldığını duyurdu.
Konuyla ilgili konuşan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, "Bu çaresizlik: İçlerinde ağır yaralı olduğu çok açık olan kişiler eğer acilen tıbbi müdahalede bulunulmazsa ölüm riski ile karşı karşıya" dedi.
Cizre'de 23 Ocak tarihinden bu yana, ordu ile PKK ile ilişkili silahlı bireyler arasında süregelen çatışmalardan dolayı yaklaşık 23 kişi sığındıkları bir binanın bodrumunda sıkışmış durumda.
Uluslararası Af Örgütü'nün bodrum katındaki yaralılardan biriyle yaptığı konuşmaya göre, yaralılardan dördü şimdiden hayatını kaybetti, 12’si ise ciddi şekilde yaralı, bina halen top ateşine tutulmaya devam ediliyor. İletişim kesik durumda fakat yaralıların altısının şimdiden hayatını kaybettiğine inanılıyor.
Bina tıbbi bir merkeze sadece birkaç yüz metre uzaklıkta. Fakat Türkiye yetkilileri 24 saatlik sokağa çıkma yasağı altındaki bölgeye ambulansların gönderilmesinin güvenli olmadığını ifade ediyor.
Andrew Gardner "Hayatlar çok ciddi tehlike altında, bu gerçek yetkililerin bir çözüm bulamadığına inanmayı zorlaştırıyor. Bu kişiler, yaralanmalarına yol açan şartlar ne olursa olsun, hayat kurtarıcı tıbbi tedaviye erişme hakkına sahip ve devlet tedaviye erişime engel olmamalı, onu kolaylaştırmalıdır" diye konuştu.
Bodruma sığınmış olan yaralılar adına 23 Ocak'ta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne, Türkiye yetkililerinin acil tıbbi bakım sağlanması için mümkün olan her türlü adımın atılmasını gerektiren tedbir kararı alınması talebiyle bir başvuru yapılmıştı. 26 Ocak'ta Mahkeme hem başvurucuların hayatının korunması için hükümetin mümkün olan adımları atmasını, hem de daha fazla bilgi talep etmiş ve Anayasa Mahkemesi'ne başvurmalarına önerdi. Anayasa Mahkemesi bu konuda henüz bir kararda bulunmamıştır.
PKK ile hükümet arasındaki barış sürecinin Temmuz 2015'te sona ermesinden bu yana Türkiye'nin doğu ve güneydoğusunda süresiz sokağa çıkma yasakları uygulanmaktadır.
Devlet güçlerinin PKK ile ilişkili silahlı kişilerle çatışmalarının sürdüğü sokağa çıkma yasaklarının bulunduğu yerlerde, 150’den fazla sakinin öldürüldüğü belirtiliyor. Öldürülenlerin içinde kadınlar, çocuklar ve yaşlılar da bulunuyor.
Cizre ilçesinde 14 Aralık’tan bu yana süren 24 saatlik sokağa çıkma yasakları, su ve elektrik gibi temel ihtiyaçlara erişimi de kısıtlıyor.
Konuyla ilgili konuşan Andrew Gardner, “Türkiyeli yetkililerin tıbbi hizmetlere erişimi engellemesi savunulamaz. Güvenliği sağlama ve şüphelileri gözaltına alma amacıyla yapılan önlemler hukuki olsa da, bu operasyon insan hayatını son derece duyarsız bir şekilde ihmal ediyor" dedi.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’