Türkiye: Milletvekili seçilen Can Atalay derhal serbest bırakılmalıdır
14 Mayıs genel seçimlerinde Hatay Milletvekili seçilen Avukat Can Atalay kesin sonuçlar Resmi Gazete’de yayınlanmasına rağmen henüz tahliye edilmedi.
Milletvekili seçilmesinin ardından avukatları, 25 Mayıs’ta Can Atalay’ın mazbatasını teslim aldı ve tahliyesi için aynı gün Yargıtay’a başvurdu. 2 Haziran tarihinde TBMM’de milletvekili yemin töreni düzenlenmesine rağmen Can Atalay, Marmara Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü Ruhat Sena Akşener konuya dair açıklama yayınlayarak, “25 Nisan 2022 tarihinden bu yana tutuklu olan ve Uluslararası Af Örgütü tarafından bir yıl önce düşünce mahkumu ilan edilen Gezi Yedilisi’nden biri olan Avukat Can Atalay’ın, milletvekili seçilmesine rağmen hâlâ cezaevinde tutulması bu tutukluluğun hukuki bir amaç taşımadığını tekrar ortaya koymaktadır.
"Bu siyasi güdümlü dava ve ona eşlik eden haksız tutukluluk kararları, Türkiye’de yargının bağımsızlığının ve hukukun üstünlüğünün aldığı hasarı gösteren örneklerden sadece biridir. Yargıtay, Can Atalay'ın derhal serbest bırakılmasını sağlamalıdır.”
Ruhat Sena AkşenerUluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü
"Bu siyasi güdümlü dava ve ona eşlik eden haksız tutukluluk kararları, Türkiye’de yargının bağımsızlığının ve hukukun üstünlüğünün aldığı hasarı gösteren örneklerden sadece biridir. Yargıtay, Can Atalay'ın derhal serbest bırakılmasını sağlamalıdır.” dedi.
Uluslararası Af Örgütü, Gezi Davası sonucunda halihazırda asılsız suçlamalarla hapsedilen ve aralarında Can Atalay’ın da bulunduğu yedi düşünce mahkumunun serbest bırakılması çağrısını yineliyor.
ARKA PLAN
Can Atalay, 2013’teki Gezi Parkı protestoları sırasında Taksim Dayanışması’nın ve Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nin avukatıydı. Atalay aynı zamanda, 2014’te 301 madencinin patlama sonucu hayatını kaybetmesinin ardından açılan Soma Davası ve 2018’de 24 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının ardından açılan Çorlu Tren Kazası Davası gibi önemli cezasızlık davalarında yakınlarını kaybeden aileleri temsil ediyor.
Gezi Davası’ndan yargılanan yedi sanık arasında olan Can Atalay 18 yıl hapis cezasına mahkum edildi ve bu ceza kesinleşmemesine rağmen derhal tutuklandı. Atalay 25 Nisan 2022’den bu yana Silivri’de bulunan Marmara Cezaevi’nde tutuluyor. 14 Mayıs’ta gerçekleşen seçimlerde Türkiye İşçi Partisi listelerinden Hatay Milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmadı. Anayasa Mahkemesi daha önce Enis Berberoğlu kararında bu durumun Anayasasının 83. Maddesine aykırı olduğuna karar vermişti. Uluslararası Af Örgütü tarafından Gezi tutuklularının serbest bırakılması talebiyle yürütülen imza kampanyasına 37 binden fazla kişi katıldı.
Basın Açıklamaları
- Ukrayna: Rusya’nın savaş suçu kapsamına giren saldırılarında çocuklar öldürülmeye ve yaralanmaya devam ediyor
- ABD, İsrail’in insani yardımları engellemesine karşılık ABD yasalarını uygulamıyor
- Türkiye: “Etki ajanı” olarak bilinen yasa teklifinin geri çekilmesi sivil toplum için önemli bir kazanım
- Küresel: FIFA 2034 Dünya Kupası adaylık sürecini durdurmalı ve 2030 için güvenilir bir insan hakları stratejisi talep etmeli
- COP29: Liderler adil iklim finansmanı sağlamayı ve fosil yakıtlardan tamamen uzaklaşmayı taahhüt etmeli
- Uluslararası Af Örgütü ABD Başkanlığına seçilen Trump’ın ikinci döneminde de insan haklarını savunacak
- Türkiye: ‘Etki ajanı’ yasası olarak bilinen yasa teklifi sivil topluma yönelik bir saldırıdır ve reddedilmelidir
- Türkiye: Osman Kavala haksız tutukluluğunun yedinci yıldönümünde, “gerçekten özgürlüğü teneffüs edebileceğime inanıyorum” diyor