• Haberler

Türkiye: Mehmet Altan’ın tahliyesinden sonra haksız yere cezaevine konan diğer tüm kişiler de serbest bırakılmalı

İstanbul Bölge Adalet Mahkemesinin cezaevinde tutulan akademisyen ve yazar Mehmet Altan için tahliye kararı vermesi sonrasında Uluslararası Af Örgütü Avrupa Direktörü Gauri van Gulik bir açıklama yayımlayarak şunları söyledi:

“Mehmet Altan’ın tahliyesi çok gecikti. Mehmet’in cezaevinde tutulması, Türkiye adalet sistemindeki derin çatlakların sembolü olan bir adalet parodisiydi.”

“Ülkenin Anayasa Mahkemesi, iki kez, Mehmet Altan’ın cezaevinde tutulmasının kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlali olduğuna hükmetti; buna rağmen, yerel mahkeme, akıl almaz bir biçimde Türkiye’nin en yüksek mahkemesinin kararına karşı çıktı ve Mehmet’i altı ay daha hapis cezasına mahkum etti” diyen van Gulik, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Bugün bölge mahkemesi tarafından alınan memnuniyet verici karar, Anayasa Mahkemesi kararının ‘nihai ve bağlayıcı’ olduğunu teyit ediyor. Mahkemeler şimdi dikkatlerini Türkiye’de haksız yere tutukluluğu süren diğer binlerce kişiye yöneltmelidir, Uluslararası Af Örgütü’nün Onursal Başkanı Taner Kılıç da buna dahil.”

Arka Plan

Mehmet Altan, 22 Eylül 2016’dan beri İstanbul’daki Silivri cezaevinde tutuluyordu.

16 Şubat 2018’de Mehmet Altan ile eski gazete editörü ve yazar olan kardeşi Ahmet Altan ve gazeteci Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu diğer beş kişi, “anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs etmek” ile suçlandı ve şartlı tahliye olmadan ömür boyu hapis cezasına mahkum edildi.

11 Ocak 2018’de Türkiye Anayasa Mahkemesi, Mehmet Altan’ın tutukluluğuna son verilmesine hükmetti, ancak yerel mahkeme Anayasa Mahkemesinin kararını uygulamayı reddetti. Kararın uygulanmamasına karşı Anayasa Mahkemesine sunulan diğer itiraz da kabul edildi, fakat yerel mahkeme Mehmet Altan’ı tahliye etmeyi bir kez daha reddetti.

Mehmet Altan için verilen tahliye kararı, mahkumiyet kararının bozulduğu anlamına gelmiyor. Hakkında verilen mahkumiyet kararına sunduğu itiraz henüz sonuçlanmadı.