Türkiye: Mahkemeler basın özgürlüğünü bastırmak için kullanılıyor

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 3. Ceza Dairesi’nin Cumhuriyet gazetesi muhabirleri ve yöneticileri hakkında daha önce verilen mahkumiyet kararlarını onaması üzerine bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Strateji ve Araştırma Yöneticisi Andrew Gardner “Cumhuriyet çalışanlarını cezaevine geri göndermek üzere bugün verilen karar, siyasi nitelikli yargılamaların ve kusurlu mahkeme kararlarının, onlar kadar taraflı temyiz süreçleriyle otomatik olarak onaylandığını ortaya koyuyor” dedi.

Gardner, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Onlarca gazetecinin ve diğer medya çalışanının yargılanması, basın özgürlüğüne ve adalete yönelik süregelen bir hakarettir. Yetkililer, medya üzerindeki baskılarını artırmak için mahkemeleri kullanarak Türkiye’deki bozuk adalet sisteminin çirkin yüzünü bir kez daha göstermiş oldu. Bu durum, ifade özgürlüğüne önem veren herkes için tehlike çanlarının çalması demektir.”

Arka Plan

Cumhuriyet gazetesinin eski çalışanlarının davasına bakan bir avukatların bildirdiğine göre gazeteci Hakan Karasinir, karikatürist Musa Kart, avukatlar Bülent Utku ve Mustafa Güngör, okur temsilcisi Güray Öz, Cumhuriyet Vakfı yönetim kurulu üyesi Önder Çelik ve muhasebe çalışanı Emre İper, haklarında verilen beşer yıldan az hapis cezalarının kalan sürelerini doldurmak üzere cezaevine geri gönderilecek.

Gazetenin eski genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu, mevcut durumda muhalefet milletvekillerinden olan eski araştırmacı gazeteci Ahmet Şık, Hikmet Çetinkaya, Orhan Erinç, icra kurulu başkanı Akın Atalay ve deneyimli köşe yazarı Aydın Engin ise haklarında verilen beşer yıldan uzun süreli hapis cezalarına bir üst mahkemede itiraz edecek.