Türkiye: İstanbul Havaalanı’nın transit bölgesinde mahsur kalan Filistin asıllı mülteci her an sınır dışı edilebilir
Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) bugün bir açıklama yayımlayarak, altı haftadan uzun süredir İstanbul Havaalanı’nın transit bölgesinde mahsur kalan Filistin asıllı Suriyeli mültecinin her an sınır dışı edilebileceğini ve Türkiye topraklarına erişimine izin verilmesi gerektiğini söyledi.
Muhammed Ajlani Yunus 26 Mayıs’tan beri yeterli gıdaya, doğal ışığa ve temiz havaya erişimi olmaksızın havaalanında yaşıyor. Yunus'un geri gönderilmemesi için başlattığımız acil eylem'e katılın, imzacı olun! acileylem.org.tr
UAÖ Göç Araştırmacısı Adriana Tidona konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Binlerce yolcu İstanbul’un yeni havaalanının terminalinde oradan oraya giderken Muhammed Ajlani Yunus’un insanları izlemekten ve beklemekten başka çaresi yok. Muhammed her an Lübnan’a sınır dışı edilebilir ve bu durum onu ağır insan hakları ihlallerine maruz kalabileceği Suriye’ye geri gönderilme tehlikesi altına sokabilir” dedi. Tidona, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Muhammed’in uyuyabileceği veya yıkanabileceği bir yer yok. Peynirli sandviçler, su ve meyve suyuyla beslenerek hayatta kalmaya çalışıyor ve bu durum sağlığını çok kötü etkiliyor. Türkiye yetkilileri Muhammed’in Türkiye’ye girmesine acilen izin vermeli ve bir sığınmacı olarak sahip olduğu desteğe erişimini sağlamalıdır.”
Muhammed’in Türkiye’ye sığınma başvurusu henüz sonuçlanmadı ve sınır dışı edilmesi yönünde herhangi resmi bir karar çıkartılmadı. Buna rağmen iki kez Lübnan’a sınır dışı edilmek istendi. Muhammed, Lübnan’dan da Suriye’ye sınır dışı edilebilir.
ARKA PLAN
Muhammed Ajlani Yunus 2012’de Suriye’yi terk etmek zorunda kaldı ve eşi ve iki çocuğuyla birlikte Lübnan’a sığınarak Şatila mülteci kampında yaşamaya başladı. Ailesi halen kampta yaşıyor. Lübnan’dan ayrıldıktan sonra, 26 Mayıs 2019’da sahte pasaportla seyahat ettiği iddiasıyla İstanbul Havaalanı’nda durduruldu ve Türkiye’ye girişi engellendi.
28 Mayıs’ta, Lübnan’a geri gönderilmekten endişe ettiğini ifade ederek Türkiye’ye sığınma başvurusunda bulundu. Geçerli bir nedenle ve herhangi bir gecikme olmadan yetkililere başvuran sığınmacılar, sığınma başvurusu yaptıkları ülkeye yasadışı yollardan girmekle cezalandırılamaz.
UAÖ yakın bir zamanda, Lübnan’daki Suriyeli mültecilerin yaşam koşullarının giderek kötüleştiği ve mültecilere yönelik düşmanlığın giderek arttığı konusunda bir açıklama yayımlamıştı. UAÖ, Lübnan yetkililerinin yarattığı baskıcı ortam nedeniyle mültecilerin Suriye’ye geri dönmek zorunda kaldığı kanaatindedir. Bu durum, kişilerin ağır insan hakları ihlallerine uğrayabilecekleri bir ülkeye gönderilmelerini yasaklayan geri göndermeme (non-refoulement) ilkesi gereğince Lübnan’ın sahip olduğu yükümlülüklerin ihlalidir.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’