Türkiye Irak'tan Gelebilecek Toplu Göçe Hazırlıklı Olmalı
Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne bağlı silahlı grupların bir süre önce Musul'da hakimiyet kurması binlerce Iraklının yerinden edilmesine neden oldu. Meydana gelebilecek şiddet olaylarından endişelenen yüz binlerce sivil Musul’dan kaçarak Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından güvenliği sağlanan Irak’ın kuzey bölgelerine sığındı.
Silahlı grupların Tikrit, Bakuba, Telafer, Bağdat ve Kerbela şehirlerine doğru ilerlemeleri bu bölgelerde yaşayan Iraklı sivillerin de güvenli bölgelere doğru kaçışlarına neden oluyor. Uluslararası Göç Örgütü’nün konuyla ilgili açıklamasında Irak’tan kaçan sivillerin sayısının 1 milyona ulaştığı ve sayının artabileceğine yer verildi.
Irak’ta iki gündür devam eden şiddet olayları nedeniyle henüz Türkiye sınırlarına yönelik bir toplu göç hareketinin olduğu yönünde bilgilere ulaşılmıyor. Basına yansıyan bilgilere göre sivillerin genellikle Irak’ın kuzey bölgelerine ve İran’a doğru hareket ettikleri belirtiliyor.
Ancak, silahlı grupların ilerleyişinin devam etmesi durumunda göç dalgasının Irak’ın komşu ülkelerinden biri olan Türkiye’ye de yönelmesi ihtimal dahilindedir. Uluslararası Af Örgütü olarak, Türkiye’nin oluşabilecek toplu sığınma hareketine yönelik gerekli hazırlıkları derhal yapması gerektiğine inanıyoruz.
Muhtemel göç dalgası karşısında Türkiye yetkilileri sınırlarını çatışmalardan kaçan Iraklılara kapatmamalı ve uluslararası standartlara uygun bir sığınma imkanı sağlamalıdır. Başta Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği olmak üzere uluslararası toplum da yerinden edilmiş sivillere destek sağlamak üzere Irak’a komşu ülkelere yardım etmelidir.
Türkiye yetkilileri zaman kaybetmeden yakın zamanda kurulan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Kızılay ve AFAD gibi kurumları olası göç hareketinde ihtiyaçları karşılamak üzere gerekli hazırlıkları yapmaları için harekete geçirmelidir.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin karşı karşıya kaldığı büyük sığınma hareketinin üstesinden gelebilmek için uluslararası topluma yönelik yaptığı yardım talebinin yanıtsız bırakılmaması ve gerekli yardımların bölgeye hızlıca ulaştırılması sağlanmalıdır.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi
Basın Açıklamaları
- İsrail/İşgal Altındaki Filistin Toprağı: Netanyahu, Gallant ve El Masri kendilerine isnat edilen savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlardan ötürü UCM’de adalet önüne çıkarılmalı
- Ukrayna: Rusya’nın savaş suçu kapsamına giren saldırılarında çocuklar öldürülmeye ve yaralanmaya devam ediyor
- ABD, İsrail’in insani yardımları engellemesine karşılık ABD yasalarını uygulamıyor
- Türkiye: “Etki ajanı” olarak bilinen yasa teklifinin geri çekilmesi sivil toplum için önemli bir kazanım
- Küresel: FIFA 2034 Dünya Kupası adaylık sürecini durdurmalı ve 2030 için güvenilir bir insan hakları stratejisi talep etmeli
- COP29: Liderler adil iklim finansmanı sağlamayı ve fosil yakıtlardan tamamen uzaklaşmayı taahhüt etmeli
- Uluslararası Af Örgütü ABD Başkanlığına seçilen Trump’ın ikinci döneminde de insan haklarını savunacak
- Türkiye: ‘Etki ajanı’ yasası olarak bilinen yasa teklifi sivil topluma yönelik bir saldırıdır ve reddedilmelidir