Türkiye: İnsan hakları savunucuları beraat etmeli ve adaletsizlik son bulmalı

• Uluslararası Af Örgütü’nün üst düzey temsilcilerinden oluşan uluslararası heyet, duruşmayı izlemek üzere İstanbul’da olacak

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı, eski Direktörü ve diğer dokuz insan hakları savunucusunun yargılandığı davanın yarın İstanbul’da görülecek duruşması öncesinde bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), ilk kez gözaltına alınmalarının üzerinden yaklaşık bir buçuk yıl geçmesine rağmen halen absürt suçlamalarla karşı karşıya olan hak savunucularının beraat ettirilmesi gerektiğini söyledi. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç ve Türkiye Şubesi’nin eski Direktörü İdil Eser, diğer dokuz insan hakları savunucusu ile birlikte ‘terör örgütü üyeliği’ gibi asılsız iddialarla yargılanıyor.

UAÖ Genel Sekreteri Kumi Naidoo konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Yöneltilen absürt suçlamaları destekleyecek nitelikte güvenilir en küçük bir kanıt dahi sunulmadı. Artık bu adaletsizliğe son vermenin ve hayatlarını başkalarının haklarını savunmaya adamış olan bu insanları beraat ettirmenin zamanı geldi” dedi. Naidoo, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Söz konusu insan hakları savunucularının parmaklıklar ardında geçirdiği süreleri topladığımızda üç yılı aşıyor. Hiçbir şey zamanı geri getiremez, ancak mahkeme, hak savunucuları üzerinde gereksiz yere baskı oluşturan mahkumiyet tehdidiniartık kaldırabilir.”

Daha önceki beş duruşmada savcı tarafından insan hakları savunucularının aleyhine sunulan kanıtların her yönüyle geçersiz olduğu kapsamlı bir biçimde ispatlandı. Ancak Türkiye yetkililerinin davayı mümkün olduğunca uzatmak istediği görülüyor. Taner Kılıç, Ağustos ayında adli kontrolle serbest bırakılmadan önce 14 ay cezaevinde tutuldu. Diğer 10 insan hakları savunucusunun sekizi ise Ekim 2017’de adli kontrolle serbest bırakılmadan önce yaklaşık dörder ay parmaklıklar ardında kaldı.

“Taner ve diğer 10 insan hakları savunucusu, Türkiye’de mevcut şiddetli baskı ortamında yaşananların güçlü bir sembolüdür” diyen Kumi Naidoo, sözlerini şöyle sonlandırdı: “İnsan hakları savunucuları takdir ve destek görmek yerine ya günlerini cezaevinde geçiriyor ya da devamlı olarak yargılanma ve cezaevine gönderilme korkusuyla yaşıyor. 10 insan hakları savunucusu ve Taner beraat ettirilmeli, Türkiye’de yalnızca insan haklarını savunduğu için cezaevinde tutulan herkes serbest bırakılmalıdır.”

Konuyla ilgili röportaj talepleri veya daha fazla bilgi için Basın Koordinatörü Beril Eski ile [email protected] adresinden ya da 05311054267 numaralı telefondan iletişime geçebilirsiniz.

ARKA PLAN

Uluslararası Af Örgütü’nün  üst düzey temsilcilerinden oluşan uluslararası heyet İstanbul’daki duruşmaya katılıyor. Duruşmayı izleyecek heyette UAÖ Almanya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gabriele Stein, UAÖ Birleşik Krallık Şubesi Direktörü Kate Allen, UAÖ Norveç Şubesi Direktörü John Peder Egenæs, UAÖ İsviçre Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Pierre Antoine Schorderet ve UAÖ Yunanistan Şubesi Direktörü Gabriel Sakellaridis de bulunuyor.