Türkiye: İki buçuk yıldır süren davanın karar duruşması için dünyanın gözleri İstanbul’da olacak
- İnsan hakları aktivistleri, asılsız suçlamalarla yargılandıkları davanın karar duruşmasında 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle karşı karşıyalar.
- Dünyaca ünlü kişiler ve siyasetçilerin de aralarında bulunduğu iki milyon insan adalet talep ediyor.
- Uluslararası Af Örgütü’nün kıdemli temsilcilerinden oluşan bir heyet, UAÖ Türkiye Şubesi Onursal Başkanı ve eski Direktörü hakkındaki kararı öğrenmek için duruşmaya katılacak.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nin eski liderleri ve üyelerinin de aralarında bulunduğu 11 insan hakları savunucusunun yargılandığı davada yarın kararın açıklanması bekleniyor. İki buçuk yıldan uzun bir süredir asılsız suçlamalarla mücadele eden hak savunucuları, suçlu bulundukları takdirde 15 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilebilirler.
Çağlayan Adliyesi’nde görülecek duruşma öncesinde açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü, adaleti sağlayacak tek kararın, 2017 yazında asılsız terör suçlamalarıyla gözaltına alınan 11 aktivistin tamamının beraat ettirilmesi olduğunu belirtti. UAÖ Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç, eski Direktörü İdil Eser ve şube üyesi isimler, yargılanan insan hakları savunucuları arasında yer alıyor.
‘Beraat dışında her karar zulümdür”
UAÖ Avrupa Direktörü Marie Struthers konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu aktivistlerin yaşadığı zorluklar, Türkiye’de başkalarının özgürlüklerini savunmanın, kişinin kendi özgürlüğüne mal olabileceği ve insan haklarını savunmanın suç haline getirildiğini gösteriyor. Bu karar, Türkiye’deki adalet sisteminin turnusol kağıdı olacak. Uzun zamandır devam eden bu adaletsizliğe artık bir son verilmesini istiyoruz” dedi. Struthers, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gözaltına alındıkları günden beri bu davanın Türkiye’deki bağımsız sivil toplumu susturmayı amaçlayan, siyasi güdümlü bir dava olduğu açıktı. 11 aktivist, kendilerine yöneltilen suçlamaları kanıtlayabilecek güvenilir hiçbir kanıt olmaksızın aylarca cezaevinde tutulduktan ve yıllarca yargılandıktan sonra, bu duruşmada hepsinin beraat ettirilmesi dışında verilecek her karar zulümdür.”
10 duruşma boyunca 11 hak savunucusuna yöneltilen terör suçlamalarının asılsızlığı, devletin kendi kanıtlarıyla da olmak üzere defalarca ve kesin olarak kanıtlandı. Savcılığın meşru insan hakları faaliyetlerini hukuka aykırı fiillermiş gibi sunma girişimi tamamen başarısız oldu. Karar, bu gerçeğe uygun olmalıdır.
“Bu kararın anlamı, mahkeme salonunun çok ötesine ulaşacak. 11 insan hakları savunucusu beraat ettirilmesi, bundan böyle Türkiye’de sivil topluma yönelik baskıların sona ereceğinin ve insan haklarına yeniden saygı gösterileceğinin müjdecisi olmalıdır” diyen Struthers, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Tüm dünyanın gözleri mahkeme salonunda olacak. Beraat dışında verilecek her karar, hakikat ve adaletin Türkiye’ye yabancı hale geldiğini tüyler ürpertici biçimde hatırlatacaktır.”
Dünyadan tepki yağmıştı
Aralarında sanat dünyasından ünlü isimlerin de yer aldığı iki milyonun üzerinde kişi 11 hak savunucusu için adalet talep ediyor. 2017’de yayınlanan açık mektubun imzacıları arasında şu isimler yer alıyor:
Edward Snowden, Catherine Deneuve, Ai Weiwei, Angélique Kidjo, Anish Kapoor, Peter Gabriel, Zoë Kravitz, Nazanin Boniadi, Don Cheadle, Marisa Tomei, Adam McKay, Paul Haggis, Joshua Malina, Fisher Stevens, Claire Danes, Ben Stiller, Whoopi Goldberg, Mike Farrell, Eva Orner, Peter Sarsgaard, Tim Roth,Kathy Najimy, Mark Ruffalo, Zach Galifianakis, Bruce Cohen, Shira Piven, Mike White, Tim Kring, James McAvoy, Francois Morel, Elif Şafak, Bianca Jagger, Juliet Stevenson, Juliette Binoche, Jane Birkin, Isabelle Huppert and Tanita Tikaram.
11 hak savunucusunun cezaevinde tutulduğu dönemde onlarca ünlünün imzaladığı açık mektupta şu ifadelere yer veriliyordu: “İnsan hakları savunucularının susturulduğu yerde tüm haklarımız tehlikeye girer. Onlar bizim için harekete geçti. Şimdi biz de onlar için harekete geçmeliyiz.”
‘Türkiye’ye hakim baskı ortamı hak savunucularını hedef alıyor’
Taner Kılıç, 14 aydan uzun bir süre cezaevinde tutulduktan sonra Ağustos 2018’de adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Yaklaşık dört ay cezaevinde tutulan diğer sekiz hak savunucusu Ekim 2017’de serbest bırakılmıştı. Ancak Türkiye’de muhalefete yönelik geniş kapsamlı ve şiddetli baskılar nedeniyle gözaltına alınan 10 binlerce kişi halen cezaevinde.
İnsan hakları savunucularının hedef alınması, 2016’daki darbe girişiminden bu yana Türkiye’ye hakim olan baskı ortamında daha da şiddetli hale geldi. Hükümetin darbe girişimi sonrasında uyguladığı baskılar kapsamında, sivil topluma yönelik süregelen saldırılar nedeniyle 1.300’ün üzerinde sivil toplum örgütü ve 180 medya kuruluşu kapatıldı, yaklaşık 130 bin kamu sektörü çalışanı keyfi şekilde işinden ihraç edildi.
Büyükada Davası’nın karar duruşması, 18 Şubat saat 10:00’da İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Saat 09:30’da Çağlayan Adliyesi önünde bir basın açıklaması yapılacak.
UAÖ’nün kıdemli temsilcilerinden oluşan ve duruşmayı izlemek üzere dünyanın dört bir yanından İstanbul’a gelen uluslararası heyette UAÖ Birleşik Krallık Şubesi Direktörü Kate Allen, UAÖ Norveç Şubesi Direktörü John Peder Egenaes, UAÖ İsveç Şubesi Direktörü Anna Lindenfors ve UAÖ Almanya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gabriele Stein, UAÖ İsviçre Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Stefanie Rinaldi ve UAÖ İspanya Şubesi Türkiye Koordinatörü Yolanda Vega yer alıyor.
Duruşma salonundan anında aktarılacak bilgiler için Uluslararası Af Örgütü resmi twitter hesaını @aforgutu ve @MilenaBuyum, @andrewegardner @KAteAllenAI hesaplarını takip edebilirsiniz.
Basın Açıklamaları
- İsrail/İşgal Altındaki Filistin Toprağı: Netanyahu, Gallant ve El Masri kendilerine isnat edilen savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlardan ötürü UCM’de adalet önüne çıkarılmalı
- Ukrayna: Rusya’nın savaş suçu kapsamına giren saldırılarında çocuklar öldürülmeye ve yaralanmaya devam ediyor
- ABD, İsrail’in insani yardımları engellemesine karşılık ABD yasalarını uygulamıyor
- Türkiye: “Etki ajanı” olarak bilinen yasa teklifinin geri çekilmesi sivil toplum için önemli bir kazanım
- Küresel: FIFA 2034 Dünya Kupası adaylık sürecini durdurmalı ve 2030 için güvenilir bir insan hakları stratejisi talep etmeli
- COP29: Liderler adil iklim finansmanı sağlamayı ve fosil yakıtlardan tamamen uzaklaşmayı taahhüt etmeli
- Uluslararası Af Örgütü ABD Başkanlığına seçilen Trump’ın ikinci döneminde de insan haklarını savunacak
- Türkiye: ‘Etki ajanı’ yasası olarak bilinen yasa teklifi sivil topluma yönelik bir saldırıdır ve reddedilmelidir