Türkiye: “Etki ajanı” olarak bilinen yasa teklifinin geri çekilmesi sivil toplum için önemli bir kazanım
“Etki ajanı” yasası olarak bilinen ve “casusluk” mevzuatında değişiklik öngören yasa teklifinin bugün (13 Kasım) meclis genel kurulunda oylanması bekleniyordu. Sivil topluma yönelik ciddi bir tehdit oluşturabilecek teklifin geri çekilmesi üzerine bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Direktör Yardımcısı Dinushika Dissanayake, şunları kaydetti:
“Yasa teklifinin geri çekilmesi Türkiye’de sivil toplum için önemli bir kazanımdır. Meclis genel kurulunda kabul edilseydi, yeni yasa ifade ve örgütlenme özgürlüğü hakları dahil çok sayıda insan hakkını kısıtlayarak ülkede sivil toplum örgütlerinin özgürce faaliyet yürütme ve meşru çalışmalarını gerçekleştirmelerine yönelik ciddi bir tehdit oluşturacaktı. İçerdiği muğlak ve aşırı geniş ifadelerle, hükümete yönelik herhangi bir eleştiri yasa kapsamına girebilir ve devletin çıkarları aleyhine nitelikli ‘casusluk’ suçu olarak değerlendirilebilirdi.”
“Türkiye’deki sivil toplum örgütlerinin somut endişelerini güçlü ve ortak bir sesle dile getirmelerinin, kendi çalışmaları ve genel anlamda toplum üzerinde yıkıcı bir etki yaratabilecek bu tehlikeli hamlenin engellenmesine katkı sağladığı açıktır” diyen Dinushika Dissanayake sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Bugün, bu yasa teklifine karşı uyarıda bulunan ve gündeme getirildiği ilk andan beri karşı çıkan herkes büyük bir başarı elde etti. İnsan hakları örgütleri, gazeteciler, avukatlar ve diğer sivil toplum çalışanları bugün rahat bir nefes almış olsalar da teklif her an yeniden sunulabilir. Türkiye sivil toplum örgütleri ve uluslararası sivil toplum örgütleri kuşkusuz ki tetikte olmaya devam edecek.”
Milletvekillerini yeni yasa teklifini reddetmeye çağıran ortak açıklamayı 90’dan fazla sivil toplum örgütü imzaladı. Diğer pek çok kurum da benzer açıklamalar yayımladı.
Basın Açıklamaları
- ABD: Google, reklam servislerinin tekel oluşturduğuna yönelik mahkeme kararının ardından haklara saygılı bir yaklaşıma geçmeli
- Türkiye: Avukatlık mesleğine yönelik saldırılar kabul edilemez
- Küresel: Kaydedilen infazlar 2015’ten bu yana en yüksek sayıya ulaştı
- Macaristan: UCM'den çekilmek firari Binyamin Netanyahu'yu tutuklama konusundaki yasal yükümlülüğü ortadan kaldırmaz
- Suriye: Alevi sivillere yönelik kıyı bölgelerindeki katliamlar savaş suçu olarak soruşturulmalı
- Türkiye: Protestolar sırasında barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğü haklarını güvence altına alın
- Türkiye: Barışçıl protestoculara yönelik hukuk dışı ve gelişigüzel saldırılar sona ermeli ve genel protesto yasakları derhal kaldırılmalıdır
- Türkiye: İBB Başkanı’nın gözaltına alınması da dahil süregelen baskılarda büyük artış