Türkiye: Dört insan hakları savunucusu hakkında çıkarılan yakalama kararı acımasız ve geriye doğru bir adım
Türkiye yetkililerinin geçtiğimiz Salı günü adli kontrolle serbest bırakılan dört insan hakları savunucusu hakkında yakalama kararı çıkarması üzerine bir açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Avrupa Direktörü John Dalhuisen, şu ifadeleri kullandı:
“Bu acımasız ve geriye doğru adımla Türkiye, giderek sivil toplum aktivistlerinin herhangi bir ayrım gözetilmeksizin hapse atıldığı, hukuk devletine yabancı bir ülke haline geldiğini gözler önüne serdi.”
Dört insan hakları savunucusundan Nalan Erkem dün gece İstanbul’daki evinde gözaltına alınmıştı. Bugün de İlknur Üstün Ankara’daki evinde gözaltına alındı.
“Bu dört kişinin aslında hiç gözaltına alınmaması gerekirdi. On iki gün boyunca parmaklıklar ardında kaldıktan sonra aynı çileyi yeniden yaşamak zorunda bırakılıyorlar. Bu temelsiz soruşturmaya son vermek yerine, Türkiye yetkilileri absürtlük çıtasını yükseltiyor."
Bu dört insan hakları savunucusu aynı soruşturmada adları geçen, aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü’nün de bulunduğu diğer altı insan hakları savunucusu gibi cezaevine sevk edilecek.
Arka Plan
Haklarında yakalama kararı çıkarılan dört insan hakları savunucusu şu isimlerden oluşuyor: İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu), Şeyhmus Özbekli (Hak İnisiyatifi), Nejat Taştan (Eşit Haklar için İzleme Derneği) ve Nalan Erkem (Yurttaşlar Derneği).
Daha önce cezaevine sevk edilen ve halen cezaevinde bulunan savunucular ise şunlar: İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü), Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Özlem Dalkıran (Yurttaşlar Derneği), Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Ali Gharavi ve Peter Steudtner.
Basın Açıklamaları
- İsrail/İşgal Altındaki Filistin Toprağı: Netanyahu, Gallant ve El Masri kendilerine isnat edilen savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlardan ötürü UCM’de adalet önüne çıkarılmalı
- Ukrayna: Rusya’nın savaş suçu kapsamına giren saldırılarında çocuklar öldürülmeye ve yaralanmaya devam ediyor
- ABD, İsrail’in insani yardımları engellemesine karşılık ABD yasalarını uygulamıyor
- Türkiye: “Etki ajanı” olarak bilinen yasa teklifinin geri çekilmesi sivil toplum için önemli bir kazanım
- Küresel: FIFA 2034 Dünya Kupası adaylık sürecini durdurmalı ve 2030 için güvenilir bir insan hakları stratejisi talep etmeli
- COP29: Liderler adil iklim finansmanı sağlamayı ve fosil yakıtlardan tamamen uzaklaşmayı taahhüt etmeli
- Uluslararası Af Örgütü ABD Başkanlığına seçilen Trump’ın ikinci döneminde de insan haklarını savunacak
- Türkiye: ‘Etki ajanı’ yasası olarak bilinen yasa teklifi sivil topluma yönelik bir saldırıdır ve reddedilmelidir