Türkiye: Die Welt muhabiri medyadaki tasfiyenin son mağduru

Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, Türkiye'deki bir mahkemenin, Alman gazetesi Die Welt'in Türk-Alman muhabiri Deniz Yücel'in 'örgüt propagandası' ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla tutuklu yargılama kararı üzerine bir açıklama yaptı.

Dalhuisen, "Türk/Alman vatandaşı olan Deniz Yücel'in tutuklanması, Türkiye yetkililerinin ifade özgürlüğüne vurduğu darbe hususunda yeni bir aşama. Türkiye medyasını tüm muhaliflerden arındırmaktan çekinmeyen Türk yetkililer, şimdi ülkede yayın yapan yabancı medya organlarına karşı saldırılarını arttırdı" açıklamasında bulundu.

Deniz Yücel'in polis gözetiminde zaten 13 gün geçirdiğini vurgulayan Dalhuisen, "Yücel şimdi, hükümet baskısını tetikleyen Temmuz 2016'daki darbe girişiminden bu yana tutuklanan 120'den fazla gazeteci ve medya çalışanı arasında yer alıyor. Türkiye artık dünyanın en büyük gazeteciler hapishanesi olma hususunda müphem bir onura sahip ve ülkedeki özgür medya can çekişiyor" şeklinde konuştu.

Dalhuisen sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye makamlarını, Deniz Yücel ve tutuklu yargılanan diğer tüm gazetecileri hemen ve koşulsuz olarak serbest bırakmaya ve ifade özgürlüğü ve muhalif seslere yönelik yapılan bu saldırıları durdurmaya çağırıyoruz. Gazetecilik bir suç değildir, Türkiye'de medya karartması derhal sona ermelidir. "