Türkiye: Cinsel istismar suçu faillerinin mağdurlarla evlenmeleri halinde cezasız kalmalarını öngören kanun değişikliği önergesi kabul edilemez
Uluslararası Af Örgütü Avrupa Direktör Vekili Gauri Van Gulik, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’na sunulan cinsel istismar suçu nedeniyle hüküm giymiş binlerce kişinin, failin mağdur ile evlenmesi durumunda, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve hükmü verilmiş cezanın infazının ertelenmesine olanak sağlayan önerge ile ilgili açıklamada bulundu.
Gulik, "Herhangi bir cezanın, özellikle de cinsel istismar suçu için verilmiş cezanın, failinin mağdurla evlenmesi sonucu ertelenmesi, son derece tehlikeli bir karar olur. Yasallaşırsa, böyle bir uygulama yanlış bir mesaj verir ve daha fazla suistimale neden olabilir" dedi.
Gulik şöyle konuştu: "Hükümet, cebir içeren vakalarda bu hükmün geçerli olmayacağını belirtse de, cezaların bu tür geniş kapsamlı bir askıya alma düzenlemesine tabii tutulması çok sorunlu bir yaklaşımdır. Bu durumda, sadece mağdurun ailesinin değil, özellikle mağdur çocuğun tam ve bilinçli rızasının olduğunu güvence altına alması mümkün değildir; kaldı ki küçük bir çocuğun rızası olması da söz konusu olamaz, bırakın tam ve bilinçli rızayı."
Medyada yaygınlaşan haberlere göre Başbakan Binali Yıldırım, önergenin amacının, 18 yaşının altındaki kadınlarla ailenin rızası alınarak dini nikahla evlenmiş cezaevinde olan kişilerin durumunu düzeltmek olduğunu söyledi. Başbakan, "Bu düzenleme, yaklaşık üç bin ailenin mağduriyetine son verecek" dedi.
16 Kasım 2016'dan önce gerçekleşmiş olan cinsel istismar suçlarına uygulanması öngörülen bu önerge, kamuoyu tarafından yaygın bir şekilde kınandı. 24 saatten daha kısa süre içinde internet üzerinden açılan bir kampanya ile önergeye karşı 500 binden fazla imza toplandı. 100’den fazla kadın hakları ve LGBTİ örgütleri önergenin geri çekilmesini talep eden bir açıklama yayınladı.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’