Türkiye: Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı, Uluslararası Af Örgütü Direktörü ve YK Başkanı ile tutuklu aktivistlerin serbest bırakılması için çağrıda bulundu
Uluslararası Af Örgütü, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü İdil Eser ve Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç da dâhil olmak üzere Türkiye’de tutuklu insan hakları aktivistlerinin serbest bırakılmasına yönelik çağrısını memnuniyetle karşıladı.
Dün gece Avustralya’nın Sidney kentinde bir etkinlikte konuşan Johnson, Türkiye yetkililerinin aralarında Uluslararası Af Örgütü çalışanlarının da bulunduğu insan hakları aktivistlerini tutuklamasını esefle karşıladığını ifade etti. Lowy Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada Dışişleri Bakanı Johnson şunları söyledi:
“Avrupa’daki dış politikamızda denge ve itidali savunmayı sürdüreceğiz; ve evet, dostlarımız gibi biz de Türkiye yetkililerinin gazeteciler ve aralarında Uluslararası Af Örgütü çalışanlarının da bulunduğu insan hakları aktivistlerini tutuklayarak cezaevine koymasını esefle karşıladık.
“Türkiye’yi derhal bu kişileri serbest bırakarak tutuklu yargılanmalarına bir son verilmeye, adil ve hızlı yargılanmalarını garanti altına almaya ve izlenecek yeni bir yol bulmaya çağırıyoruz.
“Ancak aynı zamanda Türkiye ile diyalog içinde olmamız gerektiğine ve bu olağanüstü ülkeyi şeytanlaştırmanın ya da kendimizden uzaklaştırmanın büyük bir hata olacağına inanıyoruz. Bu izlenecek doğru bir yol değildir.”
“Boris Johnson’ın konuya ilişkin açıklamasıyla birlikte, Avrupa Komisyonu ve Almanya, ABD, Hollanda, Fransa, Belçika, İrlanda ve Avusturya hükümetlerinin ardından Britanya da tutuklu insan hakları savunucularının serbest bırakılması için çağrı yapan ülke ve kurumlar arasına katılmış oldu.
Uluslararası Af Örgütü Birleşik Krallık Direktörü Kate Allen ise şu ifadeleri kullandı:
“Boris Johnson’ın Türkiye’de tutuklanan insan hakları aktivistlerin serbest bırakılması için çağrıda bulunmasını memnuniyetle karşıladık.
“Bu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümetine Türkiye’nin insan hakları aktivistlerine yönelik baskısının herhangi bir şekilde savunulamayacağı ve sona ermesi gerektiği konusunda açık bir mesaj veren son derece olumlu bir adım.
“Dışişleri Bakanı’nı, insan hakları savunucularının serbest bırakılmaları konusunda Türkiyeli yetkililer üzerinde ısrarını her fırsatta dile getirmeye çağırıyoruz.
“Türkiye’de insan haklarına yönelik baskılara karşı küresel tepki her geçen gün artıyor.
“Uluslararası Af Örgütü Türkiye’deki insan hakları savunucularının derhal ve koşulsuz serbest bırakılmalarını talep ediyor.”
Aktivistler için benzer çağrılar arasında şunlar bulunuyor:
ABD: ‘‘Siyasi gerekçelerle gerçekleştirilmiş bu tutuklamalar, Türkiye’de insan haklarını savunmak isteyenleri korkutmak ve bastırmak amacıyla yapılmıştır. Türkiye yetkililerini İdil Eser ve beraberindeki aktivistleri derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmaya çağırıyorum.’’ (18/7/17).
Angela Merkel: ‘‘Bizim gözümüzde bu, masum insanların adalet sisteminin çarkları arasında sıkıştığı ve cezaevine konulduğu bir başka vaka. Peter Steudtner ve tüm diğer tutuklularla dayanışma içinde olduğumuzu belirtiriz. Almanya hükümeti serbest bırakılmasını sağlamak için tüm düzeylerde elinden geleni yapacaktır.’’ (18/7/17)
Almanya: ‘‘Terör bağlantısı iddiaları absürt. Uluslararası Af Örgütü ve diğer insan hakları örgütlerini terörizmle suçlamak dehşet verici.’’ (18/7/17)
Fransa: ‘‘Fransa, son günlerde Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye yetkilileri ile diğer gazeteci ve insan hakları savunucularını hedef alan tutuklamalara ilişkin kaygı duymaktadır. Derhal serbest bırakılmaları çağrısında bulunuyoruz.’’ (18/7/2017)
Belçika: ‘‘Bakan, Türkiye yetkililerine söz konusu 11 kişiye yöneltilen tüm suçlamaların derhal ve koşulsuz olarak düşürülmesi çağrısında bulunuyor.’’ (17/7/17)
Avusturya: ‘‘Bu, açıkça insan hakları savunucularına gözdağı verme ve onları susturma girişimidir. Derhal serbest bırakılmaları için her kademede baskı uygulayacağız.’’ (20/7/17)
İrlanda: ‘‘İnsan hakları aktivistlerinin hedef alınması temel insan hakları ve hukuk devletine saygı gösteren bir ülkede görmeyi beklediğimiz bir olay değildir ve tutuklananları serbest bırakmaları için Türkiyeli yetkililere çağrıda bulunuyorum.’’ (20/7/17)
Hollanda: Hollanda hükümeti Türkiye’deki tutuklamaları ve insan hakları savunucularının yeteri kadar korunmamasını şiddetle kınamaktadır… ve tutuklanan insan hakları aktivistlerinin derhal serbest bırakılması için çağrıda bulunmaktadır. (20/7/17)
Avrupa Komisyonu: ‘‘Bu kişilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz.’’ (20/7/2017)
Eylemler:
Tüm dünyada 1 milyonu aşkın kişi bu hafta başında Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’den tutuklu insan hakları savunucularının durumunu Türkiye Dışişleri ve AB Bakanlarıyla Salı günü yaptığı toplantıda dile getirmesini talep etti.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’