Türkiye Batan Tekneden Kurtulan Mültecileri ve Sığınmacıları Suriye ve Irak'a Geri Dönmeye Zorlamamalıdır
Uluslararası Af Örgütü, 15 Eylül'de Ege Denizi'nde batan tekneden kurtulan Suriyeli ve Iraklı mültecilerin durumuyla ilgili bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "Türkiyeli yetkililer, kendi rızaları olmadan bir kampta tutulan bir grup Iraklı ve Suriyeli mülteciyi ve sığınmacıyı zorla geri göndermemelidir. Mülteciler batan teknenin Türk sahil güvenliği tarafından silahla vurulduğunu söylemişlerdi, " denildi.
Sayıları 250'den fazla olan Suriyeli ve Iraklı sığınmacı ile mülteci bir grup, 15 Eylül günü Türkiye'den Yunanistan'ın Ege adalarına seyahat ediyordu. Uluslararası Af Örgütü'yle tutuldukları kampta görüşen mülteciler, Türk sahil güvenliğinin sonradan batan tekneye ateş açtığını söyledi. Aralarında çocukların da bulunduğu en az 22 kişi hayatını kaybetti.
Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, "Eğer teknedekilerin anlatımları teyit edilirse, Türkiye 22 insanın ölümünden sorumlu olabilir. Bu durumda, Türkiyeli yetkililer tarafından gösterilen insaniyetsizlik akıl almaz. Çatışmadan kaçan insanları taşıyan bir tekneye ateş etmek ve sonra kurtulan mültecileri özgürce ayrılamayacakları bir kampa almak merhametsiz bir tavır" dedi.
Suriyeli mülteciler, Türkiyeli yetkililerin kendilerine iki seçenek verdiğini, ya Suriye'ye geri dönmeyi kabul etmelerini ya da Düziçi kampında tutulacaklarını söyledi. Mülteciler, kendilerine, ciddi insan hakları ihlalleri ve savaş suçlarından sorumlu olduğu iddia edilen silahlı grupların kontrolü altındaki tehlikeli sınır kapılarından Suriye'ye geri gönderileceklerinin söylendiğini ilettiler. Uluslararası Af Örgütü'ne verilen bilgiye göre, Suriyeli mültecilerin bir kısmı son bir hafta içinde Suriye'ye geri dönmüş durumda.
Bir grup Iraklı sığınmacı ise Irak'a geri dönme şartıyla kamptan salıverildi. Uluslararası Af Örgütü, bu kişilerden, şimdilerde Bağdat'ta saklanan ve hayatından endişe duyulan bir mülteci ile konuştu.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Gardner sözlerine şöyle devam etti: "Mültecileri ve sığınmacıları çatışma bölgelerine geri dönmeye zorlamak uluslararası hukuku ihlal etmektedir ve insan hayatının hiçe sayıldığını göstermektedir. Türkiyeli yetkililer kalan tüm sığınmacıları ve mültecileri kamptan salıvermeli ve onlara mevcut yasalar kapsamında korunma sağlamalıdır.
Uluslararası Af Örgütü ayrıca 15 Eylül'de gerçekleşen tekneye müdahale ve 22 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili hızlı, bağımsız ve tarafsız bir soruşturma çağrısında bulunmaktadır.
Basın Açıklamaları
- İsrail/İşgal Altındaki Filistin Toprağı: Netanyahu, Gallant ve El Masri kendilerine isnat edilen savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlardan ötürü UCM’de adalet önüne çıkarılmalı
- Ukrayna: Rusya’nın savaş suçu kapsamına giren saldırılarında çocuklar öldürülmeye ve yaralanmaya devam ediyor
- ABD, İsrail’in insani yardımları engellemesine karşılık ABD yasalarını uygulamıyor
- Türkiye: “Etki ajanı” olarak bilinen yasa teklifinin geri çekilmesi sivil toplum için önemli bir kazanım
- Küresel: FIFA 2034 Dünya Kupası adaylık sürecini durdurmalı ve 2030 için güvenilir bir insan hakları stratejisi talep etmeli
- COP29: Liderler adil iklim finansmanı sağlamayı ve fosil yakıtlardan tamamen uzaklaşmayı taahhüt etmeli
- Uluslararası Af Örgütü ABD Başkanlığına seçilen Trump’ın ikinci döneminde de insan haklarını savunacak
- Türkiye: ‘Etki ajanı’ yasası olarak bilinen yasa teklifi sivil topluma yönelik bir saldırıdır ve reddedilmelidir