Türkiye: Avrupa Konseyi insan haklarına yönelik baskılar nedeniyle Türkiye hakkında denetim kararı verdi
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin “Türkiye’de demokratik kurumların işleyişi”nin tam denetimi kararı yönünde oy vermesi sonrası bir açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner "Bu memnuniyetle karşıladığımız karar Türkiye'nin insan haklarına yönelik baskıları durdurması gerektiği mesajını açık ve güçlü bir şekilde iletmektedir" dedi. Gardner, "Bu oylama ile Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi yetkililere insan haklarının denetlemesi ve bunun nihayetinde sonuçları olmaksızın ayaklar altına alınamayacağını göstermiştir. Karar, Avrupa Konseyi'nin Türkiye'yi Konsey'e katıldığı zaman altına imza attığı sözlere yeniden uyması için var olan tüm araçları kullanma niyeti olduğuna dair Türkiye'deki sivil topluma, gazetecilere ve insan hakkı ihlalleri mağdurlarına verdiği güçlü bir sinyaldir" açıklamasında bulundu.
Uluslararası Af Örgütü 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü'nde Türkiye'nin gazetecilere muamelesine dikkat çekerek, yargılanmak üzere tutuklu bulunan gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulunacak.
Arka Plan
25 Nisan 2017 tarihinde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) oy çokluğu ile temel özgürlüklere saygının, hukukun üstünlüğünün ve demokrasinin güvence altına alınması için Türkiye'nin tam denetim sürecine alınması çağrısında bulunan kararı kabul etti. Oylama öncesinde Türkiye sadece daha hafif bir denetim olan ve sınırla sayıda konuyu ele alan "denetim sonrası sürece" tabiydi.
AKPM ayrıca tutuklu tüm gazetecilerin ve insan hakları savunucularının serbest bırakılması çağrısında bulundu ve ölüm cezasını yeniden yürürlüğe sokacak tüm tedbirleri kınadı.
Geçen yaz gerçekleşen ve şiddet içeren darbe girişiminden bu yana 160'tan fazla medya kuruluşu kapatıldı, 120'den fazla gazeteci ve medya çalışanı tutuklandı ve aralarında yargı sisteminin dörtte birinin de olduğu 100.000'den fazla kamu çalışanı işten çıkarıldı. Bu ay üçüncü kez uzatılan üç aylık olağanüstü hal sürecinde, yüzlerce sivil toplum örgütü kapatıldı.
16 Nisan'da gerçekleşen referandumda da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok geniş kapsamlı yetkiler veren anayasa değişiklikleri kabul edildi.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’