Türkiye: ABD Dışişleri Bakanı 120'den fazla tutuklu gazetecinin serbest bırakılması çağrısında bulunmalıdır
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer yetkililerle ile Ankara'da bir araya gelmek üzere Türkiye'yi ziyaret ederken, Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktör Yardımcısı Gauri van Gulik bir açıklamada bulundu.
Gauri van Gulik, "Dışişleri Bakanı Tillerson ziyareti sırasında, Türkiye'nin dünyada en çok gazetecinin tutuklandığı ülke olduğu gerçeğini göz ardı etmemeli. Ayrıca yüz binden fazla kamu çalışanının darbe girişimi sonrası işten çıkarıldığını ve yaklaşık yarım milyon kişinin güneydoğudaki askeri operasyonlar ve sokağa çıkma yasakları arasında yerinden edildiğini görmezden gelmemeli" dedi.
"Bakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yargılama öncesi tutuklu bulunan gazetecileri serbest bırakmaya ve hükümeti eleştirdiği düşünülen kişilere yönelik sürmekte olan baskıyı sona erdirmeye çağırmalıdır. Bunu yapmamak, insan haklarına saygı duyulması gerekliliği hakkında yanlış mesaj göndermek ve Türkiye yetkililerine gazeteciliğin suç olmadığını hatırlatmak noktasında bir fırsatın kaçırılması anlamına gelecektir." diye ekledi.
Arka Plan
Türkiye'de 120'den fazla gazeteci, geniş kapsamlı hükümet baskısını tetikleyen Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası yargılanmak üzere tutuklandı. Bununla birlikte 160'tan fazla medya kuruluşu kapatıldı.
Uluslararası Af Örgütü ve diğer STK'lar yakın zamanda, dünya genelinde gazetecileri, Türkiye'deki gazetecilerin serbest bırakılması çağrısına katılmaya teşvik etmek için ortak bir kampanya başlattı. #FreeTurkeyMedia (#GazetecilikSuçDeğildir) kampanyası 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'ne doğru güçlenerek devam edecek. Kampanyaya şimdiden aralarında Peter Greste'nin de olduğu önde gelen gazetecilerden destek gelmektedir.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nin de yürüttüğü basın özgürlüğü kampanyası ile ilgili daha detaylı bilgi almak için: www.gazeteciliksucdegildir.org
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’