Türkiye: 700 günden uzun süredir cezaevinde tutulan Osman Kavala serbest bırakılmalı, Kavala ile diğer 15 kişiye yönelik suçlamalar düşürülmelidir
Osman Kavala ile sivil toplum çalışmaları yürüten diğer 15 kişinin ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek’ gibi asılsız suçlamalarla yargılandığı davanın bir sonraki duruşması 8 Ekim 2019 tarihinde görülecek. Üst düzey uluslararası bir heyetle birlikte duruşmayı izleyecek olan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Strateji ve Araştırma Yöneticisi Andrew Gardner, duruşma öncesinde yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Silivri’de mahkeme salonunda olacağız. Umuyoruz ki bu duruşma, hiçbir şekilde adil olmayan bu yargılamanın yol açtığı ağır haksızlıklara son verir. Osman Kavala cezaevinde 708. gününe girerken, biz de kendisinin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması ve Kavala ile sivil toplum çalışmaları yürüten diğer 15 kişiye yönelik suçlamaların düşürülmesi çağrımızı yineliyoruz.”
“Osman Kavala’nın serbest bırakılması ve bu absürt yargılamaya son verilmesi, ulusal ve uluslararası insan hakları güvencelerine saygı göstermeye dönüldüğünün bir işareti olacaktır. Kavala’nın tutukluluk halinin devamı ise bağımsız sivil toplumu susturmayı hedefleyen bu utanç verici girişimin sürdürüleceğini gösterecek” diyen Gardner, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Osman Kavala ve diğer 15 kişi, değil hükümeti yıkmaya teşebbüs etmek, suç teşkil eden herhangi bir eylemde bulunduklarına ilişkin hiçbir kanıt olmaksızın akla hayale sığmayan suçlamalarla yargılanıyor. İspat yükümlülüğünün iddia makamında olduğunu unutmamak gerek. Bu davada ise iddia makamı ispat yükümlülüğünü yerine getirememiştir.”
Arka Plan
Osman Kavala 1 Kasım 2017’den beri Silivri Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor. Kavala ile aynı davada yargılanan Yiğit Aksakoğlu ise yedi aydan uzun süre cezaevinde tutulduktan sonra 25 Haziran 2019’da görülen ilk duruşmada serbest bırakıldı. Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu ve diğer 14 kişiye “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçlaması yöneltiliyor.
Uluslararası Af Örgütü’nün İspanya, Norveç ve İsveç şube direktörlerinin de aralarında bulunduğu üst düzey temsilcileri, davanın 8 ve 9 Ekim 2019 tarihlerinde görülecek olan üçüncü duruşmasını izleyecek.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’