Türkiye: 40’tan fazla ülkede aktivistler, Onur Yürüyüşü’ne katıldıkları için üç yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalan öğrencilerin beraatini talep ediyor
- Uluslararası Af Örgütü temsilcileri duruşmayı izlemek üzere mahkemede hazır bulunacak.
- 43 ülkeden 445 binin üzerinde kişi kampanyayı imzaladı
Mayıs 2019’da ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne katıldıkları gerekçesiyle yargılanan 18 öğrenci ve bir akademisyenin davasında Cuma günü mahkemenin kararını açıklaması bekleniyor. Duruşma öncesinde bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Ofisi Direktörü Nils Muižnieks şunları söyledi:
“Dünyanın dört bir yanında aktivistler, Uluslararası Af Örgütü’nün, 18 ODTÜ öğrencisi ve bir akademisyenin beraat etmesi talebiyle başlattığı kampanyaya katıldı. Bu kişiler, Mayıs 2019’da üniversite yönetiminin hukuka aykırı bir şekilde yasakladığı, tamamen barışçıl bir şekilde kampüste gerçekleştirilen Onur Yürüyüşü’nü düzenledikleri ve yürüyüşe katıldıkları gerekçesiyle üç yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.”
“Onur Yürüyüşü’ne getirilen yasak hukuki temelden yoksundu ve bu yasağa meydan okuyan öğrencilerin ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakları ihlal edildi. Cuma günü verilebilecek tek adil karar hepsinin beraat etmesidir.”
Nils MuižnieksUAÖ Avrupa Bölgesel Ofisi Direktörü
“Akıl almaz bir biçimde, bu gençlerin aşkı ve dayanışmayı kutlamak için yaptığı yürüyüşe polis tarafından biber gazı, plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla karşılık verildi. O gün temel hakları ihlal edilen gençler iki yıldan uzun bir süredir de hapis cezası tehdidiyle mahkemelere sürükleniyor” diyen Muižnieks sözlerini şöyle sonlandırdı: “Onur Yürüyüşü’ne getirilen yasak hukuki temelden yoksundu ve bu yasağa meydan okuyan öğrencilerin ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakları ihlal edildi. Cuma günü verilebilecek tek adil karar hepsinin beraat etmesidir.”
Arka Plan
18 ODTÜ öğrencisi ve bir akademisyen “kanuna aykırı yürüyüşe katılmak” ve “ihtara rağmen dağılmamak” ile suçlanıyor. Halbuki Şubat 2019’da Ankara Bölge İdare Mahkemesi, olağanüstü hal döneminde çıkartılan ve Ankara’daki tüm LGBTİ+ etkinliklerini yasaklayan genel yasağı kaldırmıştı. Buna rağmen, üniversite yönetimi, bu yasağı gerekçe göstererek her yıl kampüste gerçekleştirilen Onur Yürüyüşü’nü engellemek istedi.
Haziran 2020’de Ankara 7. İdare Mahkemesi, LGBTİ+ etkinliklerine yönelik genel yasağın hukuki dayanağı olmadığını doğrulayarak yasağı kaldırdı.
ODTÜ öğrencilerinin davası, 2020’de, Uluslararası Af Örgütü’nün her yıl düzenlediği en kapsamlı insan hakları kampanyası olan Haklar İçin Yaz kampanyasının bir parçasıydı. 445 binin üzerinde kişi ODTÜ öğrencilerinin beraat etmesi talebiyle kampanyayı imzaladı.
LGBTİ HAKLARINI SAVUNDUKLARI İÇİN YARGILANIYORLAR
İMZACI OLUNHaberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’