Tüm Dünyada Göçmenlerin Hakları Saldırı Altında
Uluslararası Göçmenler Günü'nde açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü, birçok ülkede ekonomik olarak sömürüye, ayrımcılığa ve ırkçılığa maruz kalan göçmenlerin tüm dünyada haklarının ayaklar altına alındığını dile getirdi.
Uluslararası Af Örgütü Mülteci ve Göçmen Hakları Direktörü Şerif El Sayid-Ali "Siyasi karar vericiler liderlik gösterip göçmenlerin insan haklarının korunmasını güvence altına almalı; korku tellallığı yaparak ucuz taktiklere başvurmamalı. Yoksul göçmenler mükemmel birer günah keçisi; paraları yok, herhangi bir etkileri bulunmuyor ve oy kullanamıyorlar. Dolayısıyla eğer politikaları insanları hayal kırıklığına uğratan bir hükümetseniz bütün suçu göçmenlerin üstüne atabilirsiniz" diye konuştu.
Ekonomik sömürü
Son yıllarda Uluslararası Af Örgütü daha iyi bir gelir elde etmek umudu ile ülkelerini terk eden göçmen işçilerin ne kadarının çalıştıkları ülkelerde korkunç bir sömürüye maruz kaldığına dikkat çekti.
Katar'da yetkililer göçmen işçilerin haklarının ihlal edilmesine dair yaygın sorunla ilgilenme konusunda sarf ettikleri çabanın çok gerisinde kaldı. 2022 Dünya Kupası öncesinde sömürü ile mücadele etmek için reform sözleri verilmesine rağmen Katar çok az ilerleme kaydetti. Göçmenlerin maaş ödemelerinin gecikmesi, zor ve tehlikeli çalışma koşulları, kötü yaşam şartları, zorla çalıştırma, ev işçilerine yönelik fiziksel ve cinsel şiddet uygulanması gibi durumlar hala denetlenmiyor.
Hong Kong ve Endonezya'da göçmen ev işçilerinin sömürülmesini teşvik eden sistematik başarısızlıkları ele alma konusunda yetkililerin eylemleri yetersiz kaldı. Bu başarısızlıklar, etik dışı çalışan ajansların ve çalışanların göçmen ev işçilerinin haklarını ihlal etmesine izin veriyor. Uluslararası Af Örgütü'nün belgelediği vakalarda durum modern köleliğine denk geliyor.
S.O.S. Avrupa
Avrupa Birliği (AB) ulusal ve yerel seçimlerinde aşırı sağcıların kabul görmesi ile bu yıl Avrupa'daki göçmen karşıtı yaklaşımlarda çok ciddi bir artış gözlendi. Aynı zamanda Avrupa'ya ulaşmak için tehlikeli yolculuklara çıkan ve savaşlardan, istikrarsızlık ve yoksulluktan kaçan insanların sayısında da artış yaşandı.
El Sayid-Ali "Büyük kale Avrupa göçe çözüm olarak sınır güvenliği için daha yüksek duvarlar örerken insanlar güvenlik ve insanlık onuruna ulaşmak için gittikçe daha da tehlikeli rotalara başvurur oldu" dedi.
Geçen hafta Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri bu yıl neredeyse 350.000 göçmenin denizi geçtiğini ve bu sayının "rekor seviye"de olduğunu dile getirdi. Ocak 2014'ten bu yana 3,419 kişinin öldüğü Akdeniz "en ölümcül rota" oldu.
El Sayid-Ali “On binlerce göçmen ve mülteci her yıl Avrupa'ya ulaşmak için tehlikeli deniz yolculukları yapıyor. Bu insanların bu yolculuklar sırasında öldüğü gerçeği AB üyesi devletler için bir uyarı işareti olmalı ve sınırları kapatmak yerine hayatları kurtarmaları gerektiğini anlamalılar" dedi.
Göçmenlerin alıkonulması
Birçok ülkede insanlar sadece düzensiz göçmen oldukları için aylarca ve hatta bazen yıllarca alıkonulabiliyor.
Uluslararası Af Örgütü, ABD'de alıkonulmanın bir göç yaptırım mekanizması olarak kullanılmasındaki gözle görülür artışın insan hakları ihlallerine yol açtığını ortaya çıkardı.
350,000'den fazla erkek, kadın ve çocuk şu anda ABD göç yetkilileri tarafından alıkonulmuş durumda. Göçmenler, aylarca ya da yıllarca alıkonulmaları ile ilgili anlamlı hiçbir adli inceleme olmaksızın alıkonulabiliyor. Bu durum uluslararası insan hakları standartlarının ihlali anlamına gelmektedir.
Göçmenlerin tutulduğu koşullar alıkonulanlara muamele konusunda hem ABD standartlarını hem de uluslararası standartları ihlal etmektedir.
Uluslararası Af Örgütü aralarında ruh sağlığı servislerinin de olduğu sağlık hizmetlerine yetersiz erişim ile sınırlandırılmanın aşırı ve uygunsuz kullanılması gibi oldukça yaygın sorunları belgeledi. Birçok birey alıkonulduğu dönemde ailesine ve yasal ya da diğer hizmetlere ya erişemiyor ya da kısıtlanıyor.
Ekim 2013 ila Temmuz 2014 arasında ABD'de refakatçisiz en az 52,193 göçmen çocuk yakalandı. Bu sayı bir önceki 12 aylık dönemin neredeyse iki katı.
ABD hükümeti sınır kenti Teksas, Arizona ve Kaliforniya'da yakalanan refakatsiz çocukların sayısının Kasım 2014 itibariyle 90,000'i geçebileceğini düşünüyor.
Basın Açıklamaları
- İsrail/İşgal Altındaki Filistin Toprağı: Netanyahu, Gallant ve El Masri kendilerine isnat edilen savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlardan ötürü UCM’de adalet önüne çıkarılmalı
- Ukrayna: Rusya’nın savaş suçu kapsamına giren saldırılarında çocuklar öldürülmeye ve yaralanmaya devam ediyor
- ABD, İsrail’in insani yardımları engellemesine karşılık ABD yasalarını uygulamıyor
- Türkiye: “Etki ajanı” olarak bilinen yasa teklifinin geri çekilmesi sivil toplum için önemli bir kazanım
- Küresel: FIFA 2034 Dünya Kupası adaylık sürecini durdurmalı ve 2030 için güvenilir bir insan hakları stratejisi talep etmeli
- COP29: Liderler adil iklim finansmanı sağlamayı ve fosil yakıtlardan tamamen uzaklaşmayı taahhüt etmeli
- Uluslararası Af Örgütü ABD Başkanlığına seçilen Trump’ın ikinci döneminde de insan haklarını savunacak
- Türkiye: ‘Etki ajanı’ yasası olarak bilinen yasa teklifi sivil topluma yönelik bir saldırıdır ve reddedilmelidir