Taner Kılıç Hakkındaki İddialar Gerçeği Yansıtıyor Mu?

Hak savunucusu Taner Kılıç 9 Haziran 2017'de tutuklandı ve o günden bu yana özgürlüğünden mahrum.

Taner, dünyanın en büyük insan hakları hareketi olan Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye Şubesi kurucularından ve 2014'ten beri şubenin Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütüyor.

Türkiye’de mültecilerin durumu ile ilgilenen ilk avukatlardan biri. Son 20 yılda, kendi ülkelerindeki zulümden kaçmış olan yüzlerce mültecinin hakları için yılmadan ve özveriyle mücadele etti.

Taner, yedi aydan uzun süredir eşinden ve üç kızından uzakta. Şakran Cezaevi’nde sekiz kişilik bir koğuşta 23 kişiyle birlikte tutuluyor.

Taner’in cep telefonuna ByLock indirdiği ve kullandığı iddia ediliyor. Ayrıca Bank Asya’daki hesabı da “Fethullah Gülen Terör Örgütü”ne üye olduğu iddiasının bir delili olarak sunuluyor.

Peki, bu iddialar gerçeği yansıtıyor mu? İşte yanıtı…

1. Taner’in cep telefonunda ByLock uygulamasının izine rastlanmadı

Taner’e yöneltilen iddiaların temelini cep telefonuna ByLock uygulaması indirmesi ve kullanması oluşturuyor. Bugüne kadar mahkemeye bu iddiayı destekleyen tek bir bilirkişi raporu ya da kanıt sunulmadı.

Taner, bu iddiayı reddediyor ve son dönemde gerçekleşen gözaltılar ve yargılamalarla bağlantılı olarak kamuoyuna yansıyana kadar uygulamanın adını dahi duymadığını belirtiyor.

Taner’in cep telefonunu analiz eden iki bağımsız rapor da onu doğruluyor. Biri Türkiye’den bağımsız bir uzman tarafından, diğeri ise SecureWorks isimli saygın bir uluslararası teknoloji şirketi tarafından Taner’in telefonunun incelenmesi ardından hazırlanan iki rapor telefonda ByLock izine rastlanmadığını ortaya çıkardı.

Uluslararası Af Örgütü Tayland Şubesi aktivistleri Taner Kılıç için bir mum yakma eylemi düzenliyor.

Taner’in ByLock indirdiği ve kullandığı iddiası doğru olsaydı bile, dünyanın her yerinden erişilebilen bir mesajlaşma uygulamasını indirmek ve kullanmak tek başına bir suça kanıt oluşturamaz.

2. Yetkililerin bireysel ByLock kullanıcılarının kimliğini tespit edebilmesi mümkün değil

Önde gelen bir siber güvenlik şirketi olan Fox IT’nin hazırladığı bir rapora göre, ByLock sunucusu — bireysel telefonların IMEI numarasına ya da belirli bir sim kartın IMSI numarasına göre değil — sadece IP adreslerine dayanarak kullanıcıları ayırt etmekte ve yine IP adresine göre bilgi depolamaktadır.

Togo Şubesi Taner Kılıç’ın serbest bırakılması çağrısında bulunan onlarca Uluslararası Af Örgütü şubesinden yalnızca biri.

Yetkililer ByLock sunucusu ile iletişime geçen Türkiye’deki tüm IP adreslerine erişebilse dahi, aynı IP adresini belirli bir zamanda kullanan yüzlerce telefon olabileceğinden, bu durum onların bireysel kullanıcıları ya da bireysel telefonları tespit etmesini sağlayamaz.

3. Bankada hesap açmak suç değildir

Taner’in aleyhinde sunulan bir diğer kanıt, Bank Asya’da bir hesabının olmasıdır. İddianamede Gülen ile bağlantılı olan bankaya destek vermek için hesabına para koyduğu ve de bu durumunun örgüt üyeliğine kanıt teşkil ettiği ifade ediliyor.

Uluslararası Af Örgütü Hollanda Şubesi’nin Türkiye Büyükelçiği önündeki eyleminden bir kare.

Evet, Taner’in Türkiye’deki diğer yüz binlerce kişi gibi Bank Asya’da hesabı vardı, ve bunu reddetmedi. Taner bu hesabı sadece kızının öğrenim gördüğü okulun ödemelerini doğrudan yapmak amacıyla kullanıyordu. Bir bankada hesap açmanın “silahlı terör örgütü” üyesi olmak bir yana, böyle bir örgütün gerçekleştirdiği iddia edilen ve suç teşkil eden hedeflerine sempati duymak suçlaması için bile gerekçe gösterilmesi mümkün değildir.

Taner serbest kalana kadar pes etmiyoruz!

Yetkililer bugüne kadar uluslararası hukukta suç teşkil eden herhangi bir fiile dair hiçbir güvenilir ve makul bir kanıt sunamamıştır. Taner’in tutuklanması keyfidir. Taner, uydurma terör suçlamalarıyla cezai kovuşturmalara maruz bırakılan ve aralarında siyasi aktivistlerin, avukatların, gazetecilerin ve Türkiye’de hükümet politikalarını eleştiren kişilerin de olduğu binlerce kişiden biridir.

“Fethullah Gülen Terör Örgütü” üyeliğine, hatta suç teşkil eden herhangi bir faaliyette bulunduğuna dair güvenilir bir kanıt olmadığından, Taner Kılıç koşulsuz serbest bırakılmalı ve kendisine yönelik suçlamalar derhal düşürülmeli! Hak savunuculuğu suç değildir!

Uluslararası Af Örgütü dünya genelinde Taner’in serbest bırakılması ve hak savunucularına yönelik suçlamaların düşürülmesi için Türkiye’ye çağrıda bulunuyor.

Siz de imzanızla bize katılın