Tahir Elçi’ye yönelik hukuki baskıya son verin

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye yetkililerini Türkiye’nin önde gelen avukatlarından ve insan hakları savunucularından Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’ye yönelik hukuki baskıya son vermeye çağırıyor.

Uluslararası Af Örgütü, açılan soruşturmayı, Tahir Elçi’nin salt ekrandaki açıklamalarından kaynaklı değil, avukatlık ve bir insan hakları savunucusu faaliyetlerinden dolayı hedef alındığını, ifade özgürlüğü hakkına yönelik açık siyasi bir saldırının ibaresi olarak görmektedir.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, “Tahir Elçi’ye yönelik hukuki baskılar, özellikle terörle mücadele yasaları yoluyla, PKK’ye dair, hükümetin görüşüyle ters düşen biçimde, muhalif barışçıl fikirlerin ifadesinin cezalandırılmasının vahim bir örneğidir.” dedi. 

Temmuz ayından bu yana, güvenlik güçleri ile PKK arasındaki çatışmaların artmasını takiben, çok sayıda soruşturma açıldı. “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasına şahit olduğumuz bu ve benzer pek çok vaka, yasada 2013 yılında kabul edilen “Dördüncü yargı paketi” ile yapılan ve ilgili suçun tanımını açıkça şiddeti savunmak olarak düzenleyen değişikliklerle adeta alay ediyor. Elçi hakkında, CNN Türk’te söylediği, PKK’nin bir terör örgütü olmadığı,toplumda çok ciddi desteği olan bir siyasal hareket  olduğu şeklindeki sözlerinden sonra, 16 Ekim’de “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla cezai soruşturma başlatılmıştı.

Vakada, hukuksuzluğun bir örneği de, Tahir Elçi hakkında çıkarılan yakalama kararının, nerede olduğunun bilinmemesine dayandırılması. Elçi, dün Diyarbakır’da gözaltına alındı ve savcılık tarafından ifadesinin alınması için İstanbul’a götürüldü. Savcının Tahir Elçi’nin soruşturma tamamlanana kadar tutuklu kalmasına dair talebi,   İstanbul’daki mahkeme tarafından reddedildi ve hakkında yurtdışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.   

Tahir Elçi, onlarca yıldır hukukun üstünlüğü ve insan haklarının savunucusu olmuş, öncelikle doğum yeri olan Cizre’de, sonra da Diyarbakır’da yaşanmış olan ihlalleri ulusal yargıya ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşımış, yerel ve uluslararası pek çok insan hakları kurumu ile birlikte çalışmıştır. Diyarbakır Barosu’nda iki dönemdir başkanlık yapan Elçi, özellikle Güneydoğu Anadolu’da yaşanan insan hakları ihlallerine dair çalışmalar yapan heyetlere öncülük etmiştir.   

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye yetkililerini Tahir Elçi’ye yönelik cezai soruşturmayı derhal düşürmeye çağırmakta ve uluslararası insan hakları hukukuna uygun olarak, ilgili maddeye dayandırılan kovuşturmaların, sadece şiddeti teşvik eden durumlarda açılmasının güvence altına alınması talep etmektedir.