Suudi Arabistan: Cemal Kaşıkçı kararı sorumluları örtbas etme hamlesidir
Suudi Arabistan’da mahkeme gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülmesiyle ilgili olarak beş kişiyi ölüm cezasına, üç kişiyi ise hapis cezasına mahkum etti. Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf karar hakkında yayımladığı açıklamasında şunları söyledi:
“Cemal Kaşıkçı ve yakınları için ne adaleti sağlayan ne de hakikati ortaya çıkaran bu karar sorumluları örtbas etme hamlesidir. Dava kamuoyuna ve bağımsız gözlemcilere kapalı bir şekilde görüldü ve soruşturmanın nasıl ilerlediğine ilişkin hiçbir bilgi verilmedi.”
“Bugünkü karar, Suudi yetkililerin bu feci suçtaki sorumluluğunu veya Cemal Kaşıkçı’nın naaşının nerede olduğunu açıklığa kavuşturmuyor” diyen Maalouf, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Suudi Arabistan mahkemeleri, yargılanan kişilerin avukata erişimlerini devamlı engelliyor ve hiçbir şekilde adil olmayan yargılamalar sonucunda insanları ölüm cezasına mahkum ediyor. Suudi yetkililerin şeffaflıktan yoksun olduğu ve yargının bağımsız olmadığı düşünülürse, ancak uluslararası bağımsız ve tarafsız bir soruşturma Cemal Kaşıkçı için adaleti sağlayabilir.”
Ne olmuştu?
2 Ekim 2018’de Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürüldü. Kaşıkçı’nın binaya girdikten çok kısa bir süre sonra boğulduğu bildirildi, ancak çeşitli iddialar, karşı iddialar ve Suudi yetkililerin inkarları neticesinde vücudunun nerede olduğu ve tam olarak başına ne geldiği halen bilinmiyor.
Savcılığın Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin bulguları bugün Suudi Arabistan’ın resmi haber ajansı SPA tarafından yayınlandı. Suudi Arabistan’da görülen 31 kişinin yargılandığı davada bugün 11 kişi suçlandı ve sekiz kişi mahkum edildi. Riyad Ceza Mahkemesi’nde yargılanan ve suçlu bulunan sekiz kişiden beşi ölüm cezasına, üçü ise hapis cezalarına mahkum edildi. Karar, temyiz edilebilir.Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard Haziran 2019’da yayımladığı raporda, Cemal Kaşıkçı’nın “yargısız infaz mağduru olduğu ve insan hakları hukuku gereğince [cinayetten] Suudi Arabistan devletinin sorumlu olduğu” sonucuna varmıştı. Suudi Arabistan, soruşturma yürüttüğü sırada Özel Raportör Callamard’la işbirliği yapmamıştı.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’