Suudi Arabistan: Gazeteci attığı tweet'ler nedeniyle beş yıla mahkum oldu

Uluslararası Af Örgütü, Suudi gazeteci Alaa Brinji'nin attığı tweet'ler nedeniyle beş yıl hapis cezasına, sekiz yıl seyahat yasağına ve 50 bin Suudi riyali (yaklaşık 13 bin dolar) para cezasına mahkum edilmesi üzerine bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "Bu mahkumiyet kararı uluslararası hukukun açık bir ihlali ve Suudi Arabistan yetkililerinin barışçıl ifade hakkına karşı hoşgörüsüzlüğünün göstergesidir" denildi.

Alaa Brinji, 'yöneticilere hakaret', 'kamuoyunu kışkırtmak' ve 'güvenlik güçlerini Avemiye'deki protestocuları öldürmekle itham etmek' gibi iddiaların da aralarında bulunduğu bir dizi suçlamadan 24 Mart'ta hüküm giymişti.

Konuyla ilgili konuşan Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Direktör Vekili James Lynch, "Alaa Brinji'nin beş yıl hapse mahkum edilmesi tamamen utanç vericidir. Brinji, Suudi Arabistan'ın barışçıl muhalefetin üzerine vurduğu acımasız darbenin son mağdurudur. Bu mahkumiyet herhangi bir eleştirel sesi tamamen yok etme amacı taşıdığı görülmektedir" dedi.


Alaa Brinji al-Bilad, Okaz ve al-Şark gazetelerinde çalışmış saygı duyulan bir gazetecidir. Uluslararası Af Örgütü sadece fikirlerini barışçıl bir şekilde ifade ettiği için kendisini düşünce mahkumu olarak görmektedir.


Brinji 12 Mayıs 2014 günü gözaltına alınmıştır ve o günden beri tutukludur. Brinji hücre hapsinde dışarıyla erişimi olmaksızın tecritte tutulmuş ve bir avukata erişimine izin verilmemiştir.

Brinji, Suudi Arabistan'ın 'Özel Yetkili Ceza Mahkemesi' olarak bilinen terörle mücadele mahkemesi tarafından aralarında 'ülke yöneticilerine hakaret', 'kamuoyunu kışkırtmak', 'güvenlik güçlerini Avemiye'deki protestoculuları öldürmekle itham etmek', 'İslami dini figürleri aşağılamak' ve 'Siber Suçla Mücadele Yasası'nın 6. maddesini ihlal etmek' gibi bir dizi suçlamadan mahkum edildi. Mahkeme ayrıca Brinji'nin Twitter hesabının kapatılmasına karar verdi. Bu suçlamaların delilleri çevirimiçi olarak paylaştığı tweet'lerden ibaretti ve bunların arasında Suudi Arabistan kadınlarının araba kullanmasına, insan hakları savunucularına ve düşünce mahkumlarına destekler nitelikteydi.

Konuyla ilgili konuşan Lynch, "Suudi Arabistan bu büyük ve sistematik insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulmalıdır" dedi.