Suudi Arabistan: Cemal Kaşıkçı’nın vahşice öldürülmesinin üzerinden altı ay geçti ancak adalet sağlanmadı

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın şoke edici bir biçimde öldürülmesinin üzerinden altı ay geçtiğine dikkat çeken Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu Kampanyalar Direktörü Samah Hadid şunları söyledi:

“Cemal Kaşıkçı’nın yargısız infazının üzerinden altı ay geçmesine rağmen adeletin sağlanması adına gerçekçi bir işlaret yok ve uluslararası hesap verebilirlik sağlanmadı. Konunun Suudi yetkililer ve yabancı hükümetler tarafından güvenlik işbirliği ile kazançlı ticaret ve silah anlaşmaları uğruna örtbas edildiği açıkça anlaşılıyor.” 

“11 şüphelinin Suudi Arabistan yetkilileri tarafından yargılanmaya devam edildiği dava güvenilirlik ve şeffaflıktan yoksun. Ayrıca, özellikle savcılık makamının bazı sanıklar hakkında ölüm cezası talep ettiği göz önünde bulundurulduğunda, diplomatları aracılığıyla şüpheli olduğu iddia edilen kişilerin duruşmasına katılan, bazı hükümetlerin adil yargılama kaygılarıyla sessiz kalması vahimdir. Yabancı hükümetlerin temsilcilerinin katılımı dışında, bağımsız gözlemci heyetlerin ve medyanın kapalı duruşmalara katılımına izin verilmemesi de son derece endişe vericidir. Kabul edilmesi mümkün olmayan bu koşullar altında diplomatların katılımı, kusurlu olması muhtemel yargılamaları meşrulaştırma tehlikesi taşıyor.”

“Suudi yetkililerce şeffaflığın sağlanmadığı ve yargının bağımsız olmadığı mevcut durumda, bu ağır suçun örtbas edilmesini engellemenin tek yolu, uluslararası, bağımsız ve tarafsız bir soruşturma yapmaktır” diyen Hadid, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Suudi Arabistan insan haklarıyla ilgili korkunç bir sicile sahip. Suudi Arabistan yetkililerine, insan haklarına yönelik sistematik ihlallere son verme ve aktivistlerin, insan hakları savunucularının, gazetecilerin ve muhaliflerin yargısız infaz, keyfi gözaltı veya diğer ağır insan hakları ihlallerine hedef olma korkusu taşımadan fikirlerini özgürce ifade etmelerine izin verme çağrısında bulunuyoruz.”

Arka Plan

2 Ekim 2018’de Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürüldü. Kaşıkçı’nın binaya girdikten çok kısa bir süre sonra boğulduğu bildirildi, ancak çeşitli iddialar, karşı iddialar ve Suudi yetkililerin inkarları neticesinde vücudunun nerede olduğu ve tam olarak başına ne geldiği halen bilinmiyor. Mevcut durumda, cinayette sorumluluk taşıdığından şüphe edilen 11 kişinin Riyad’daki Özel Yetkili Ceza Mahkemesince yargılandığı düşünülüyor.

Uluslararası Af Örgütü, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e, Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim 2018’de öldürülmesine ilişkin bağımsız bir soruşturma başlatma çağrısında bulunduğu bir kampanya yürütüyor.