Suriye’deki kimyasal silah anlaşması ‘olumlu’ ancak daha fazla adım atılmalı

Uluslararası Af Örgütü bugün açıklanan ve Suriye’nin kimyasal silahlarının uluslararası kontrole tabi tutulup yok edilmesinin yolunu açan adımları memnuniyetle karşılamaktadır. Bu adımlar Suriye hükümetinin bu hafta başında Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’ne taraf olacağını açıklamasının ardından atıldı.

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Philip Luther “Suriye’de devam eden çatışmalar düşünüldüğünde ciddi zorluklar olsa bile, uluslararası düzeyde yasaklanmış silahların ortadan kaldırılması ve nihai olarak yok edilmesi şüphesiz olumlu bir adım. Yine de bu adım, hem 21 Ağustos’ta gerçekleştiği iddia edilen kimyasal silah saldırısı hem de Suriye’de her gün konvansiyonel silahlarla gerçekleştirilen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar için hesap verilmesi ihtiyacını ortadan kaldırmıyor. Saldırılar şoke edici bir uyarı alarmıydı. Ancak, Suriye’de yaşanan cezasızlığı ortadan kaldırmaktaki başarısızlık, her gün alarm veren sonuçlar yaratmaya devam ediyor” diye konuştu.

Bugün açıklanan adımlar, uluslararası toplum tarafından Suriye’de işlenen suçların hesabının verilmesi ve ülkedeki insani krizi hafifletilmesi için gereken birçok adımdan sadece ilkidir.

Uluslararası Af Örgütü, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni Suriye hükümetinden çatışmanın tüm taraflarının gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerini soruşturmak için BM Suriye İnceleme Komisyonu’na izin vermesini talep etmeye çağırıyor.

Uluslararası Af Örgütü aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi’nden Suriye’deki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne sevk etmesini talep ediyor. Bu çağrı uluslararası düzeyde birçok hükümetten giderek artan sayıda destek görüyor.

Bugün yapılan anlaşma, çatışmadan etkilenen milyonlarca sivilin yaşadığı ıstırabı hafifletmek için uluslararası toplumun çabalarını ikiye katlayacak bir ilk adım olmalı.

Luther, “Uluslararası toplum şimdi tüm insani yardım kuruluşlarının ayrım yapılmadan serbest bir şekilde sivillere yardım edebilmesine izin vermesi için Suriye’ye baskı uygulamalı” dedi.